Slučaj: Hrvatska | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Slučaj: Hrvatska

U sklopu ovogodišnjeg programa Centar za radničke studije poziva na predavanje Hrvoja Paića "Država i transformacije na europskoj poluperiferiji".

27.06.2014 , Zagreb - Filozofski fakultet
  • A
  • +
  • -

Tematski fokus predavanja je obrazlaganje i kritika obilježja teorijskog pristupa fenomenu države kakav je razvio Nicos Poulantzas. Bit će ukazano na teorijske inovacije pristupa kao i na moguće načine promatranja empirije hrvatskog društva i državnosti kroz pojmovnu prizmu ovog (neo)marksističkog teoretičara. Elementi pojmovne aparature kojima će biti posvećena posebna pažnja na predavanju su internacionalizacija kapitalizma, dihotomizacija kao teorijski alat i država kao klasni odnos. Refleksija ovih pojmova uključit će ispitivanje njihovih analitičkih prednosti i nedostataka.

Predavanje će biti održano na Filozofskom fakultetu, dvorana D4, 27. lipnja u 19 sati.

Hrvoje Paić 2009. završava doktorski studij na Institutu za političke znanosti Sveučilišta u Beču. Fokus njegova doktorskog istraživanja je teorija države. Disertacija Internacionalizacija kapitalizma – transformacije na periferiji mu na jesen izlazi iz tiska kod austrijsko-njemačke izdavačke kuće Wiener Verlag für Sozialforschung. Od 2010. radi kao istraživač i predavač na Centru za istraživanje jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.06.2014