Slučaj: Muzil | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Slučaj: Muzil

Ponovno je napeta situacija oko Muzila i prihvaćanja GUP-a predloženog od Grada Pule.

  • A
  • +
  • -

"Ovih su dana na adrese građana počeli pristizati odgovori na Primjedbe građana iz kojih je očito da je gradska vlast odbila primjedbe i prijedloge vezane uz planiranje poluotoka Muzil, a koje je u samo nekoliko dana potpisalo 1.503 građana, kao i primjedbe strukovnih organizacija i ustanova, kao što su Hrvatske šume, Društvo arhitekata Istre, Udruženje hrvatskih arhitekata te Državni zavod za zaštitu prirode", stoji u priopćenju Inicijative Volim Pulu.

"Odbijanjem svakog drukčijeg mišljenja postalo je jasno da je javna rasprava odrađena tek formalno, bez stvarne mogućnosti sudjelovanja građana u kreiranju prostorno-planske dokumentacije, a time i budućnosti svoga grada. Time je srušena i posljednja zakonska prepreka gradskoj vlasti da Gradskom vijeću na usvajanje proslijedi urbanistički plan u kojem se na Muzilu predviđa turistički resort s 2.500 ležaja i golf igralištem s 18 rupa. Takav plan očigledna je priprema za davanje Muzila, odnosno jedne petine grada, u koncesiju jednom investitoru na razdoblje do 99 godina, što praktički znači privatizaciju tog ogromnog prostorno-prirodnog resursa, ključnog za daljnji razvoj Pule, pogotovo nakon što je sjeverni dio pulskog zaljeva (Katarina i Monumenti) već u koncesiji. U prilog takvom razvoju događaja govori i to što takvu namjeru gradske vlasti nisu demantirale niti u jednom trenutku, kao ni činjenicu da se Muzil odavno spominje kao dio megalomanskog projekta Brijuni rivijera. Ovih su dana na adrese građana počele pristizati obavijesti iz kojih je očito da je gradska vlast odbila primjedbe i prijedloge vezane uz planiranje poluotoka Muzil, a koje je u samo nekoliko dana potpisalo 1.503 građana, kao i primjedbe strukovnih organizacija i ustanova, kao što su Hrvatske šume, Društvo arhitekata Istre, Udruženje hrvatskih arhitekata te Državni zavod za zaštitu prirode", nastavlja se u priopćenju.

Sjednica gradskog vijeća na kojoj će se glasati o prihvaćanju takvog GUP-a održat će se 8. svibnja u 17 sati. Svi građani i građanke o "slučaju Muzil" mogu se od 26. travnja dodatno informirati na punktovima na gradskim trgovima i ulicama (Forum - Portarata - gradska tržnica i tržnica na Verudi), gdje će moći, ukoliko već nisu i svojim potpisom izraziti protivljenje privatizaciji Muzila. Također, građanke i građane se pozivaju na javnu tribinu koja će se održati u srijedu, 30. travnja 2014. u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja, a na koju će biti pozvani svi vijećnici i gradska uprava. 

Iz SU Rojc pozivaju sve zainteresirane se priključe prosvjednom kulturno-umjetničkom programu (performans, muzički nastup, ples, sport...) i podrže neizglasavanje prostornog plana u kojemu građani gube petinu grada. Prijave se šalju putem elektroničke pošte

Izvor: SU Rojc

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.04.2014

VEZANE VIJESTI

Protiv manipulacije i cenzure

Piše: Matija Mrakovčić

Emisija Sat kulture, nastala u suradnji udruge Metamedij i pulskog Radio Maestrala, počela je s emitiranjem 11. ožujka.

Taktike mikrofašizma

Članovi Pulske grupe dali su intervju Glasu Istre namijenjen objavi u subotnjem prilogu "Zoom" u sklopu teme o hrvatskom nastupu na Venecijanskom bijenalu. 

Prostorno planiranje promidžbenim programom

Piše: Iva Marčetić

Najnoviji spot hrvatske turističke zajednice prikazuje zemlju bogatih polja pšenice, pitoresknih planina i azurno plavog mora s dodatkom bajkovitih povijesnih jezgri.