Slučaj &TD | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Slučaj &TD

Godine 2011. provedeno je istraživanje koje je pokazalo da je financiranje u kulturi najneprofitabilnije opterećenje za državnu blagajnu, time i za porezne obveznike.

09.12.2011 - 11.12.2011 , Zagreb - Teatar &TD
  • A
  • +
  • -

Naručena je studija Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj su frustracije, neprilagođene misli i osjećaji, koje umjetnik gaji da bi stvarao, označene kao simptomi psihičke bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija opisala je simptome i znakove bolesti te izdala kriterije za dijagnozu novog poremećaja Artistic Behaviour Disorder (ABD) ili Poremećaj artističkog ponašanja (PAP).

Mogućnost uštede otvorila se u novoj ideji. Ministarstvo kulture pripojeno je Ministarstvu zdravstva, a korisnici sredstava financiranja u kulturi (oboljeli od PAP-a) izolirani su od ostatka društva i praćeni u specijaliziranim institucijama. Na taj način opterećenost državnog proračuna svodi se na održavanje ovih ustanova, a njihova djelatnost usmjerena je na suzbijanje stvaralačkih poriva i eliminaciju stvaralačkih uradaka svojih štićenika. Umjetnici su institucionalizirani kao neprofitabilna populacija s odlikama sekte.

Slučaj &TD jedna  je takva institucija. U njoj su smješteni: Nataša Dangubić, Ana Karić, Dean Krivačić, Ivana Pavlović i Dario Varga. Kako se sa svojim poremećajima nose provjerite na premijernoj izvedbi 9. prosinca, u polukružnoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati. Slijede izvedbe 10. i 11. prosinca, isto vrijeme. Režiju potpisuje Natalija Manojlović, a skladatelj je Gordan Tudor.

Cijena ulaznice je 50 kn i 25 kn za studente.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 29.11.2011