Smijeh i medijske slobode | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Smijeh i medijske slobode

U Europskom parlamentu gostovali su novinari Boris Pavelić, Boris Dežulović, Predrag Lucić i Drago Hedl.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Biljana Borzan/Facebook

Knjigu Borisa Pavelića Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune u jednoj od dvorana Europskog parlamenta predstavili su autor, urednik i izdavač Dragan Ogurlić, urednici i novinari Ferala Predrag Lucić, Boris Dežulović i Drago Hedl te profesor teorije prava i teorije informacija Predrag Zima. Prezentaciju je organizirala zastupnica Biljana Borzan.

Predstavljanje knjige prometnulo se u diskusiju o aktualnim problemima medija i javne atmosfere u Europi te Hrvatskoj, javlja Novi list. Kao jedan od glavnih problema istaknut je pritisak vlasnika medija i autocenzura novinara, prenosi HinaDežulović je istaknuo da pravo na informacije spada u temeljna ljudska prava i stoga se ne može prepustiti tržištu te da država treba intervenirati kako bi se to pravo osiguralo. Lucić je upozorio da je medijski prostor preplavljen govorom mržnje, što nije samo hrvatski nego globalni problem. 

Urednik knjige Dragan Ogurlić najavio je treće izdanje Smijeha slobode koje bi trebalo biti predstavljeno na prosinačkom Sajmu knjiga u Puli, a za kraj su Lucić i Dežulović otpjevali pjesmu Euroslavijo čiju snimku iz veljače ove godine pogledajte u nastavku.

Najavu ili obavijest o gostovanju nismo pronašli na službenim ni neslužbenim stranicama Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.09.2015

VEZANE VIJESTI

Konstanta pristupa, konstantna povijest

Piše: Matija Mrakovčić
O antifašizmu u kontekstu poučavanja povijesti, ali i medija, razgovaralo se na konferenciji na kojoj je GONG okupio predstavnike OCD-a iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Solidarnost u doba kapitala

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od bolje povijesti novinarstva uz Feral i loše aktualnosti medija uz Zarez do upravljanja gradskim nekretninama i (para)akademskih karijera.

Više solidarnosti

Piše: Antonija Letinić
Povodom rastućeg trenda pritisaka na novinare ta napade na slobodu govora, HND je organizirao press konferenciju s namjerom alarmiranja javnosti o opasnim pritiscima.