Smrt s neba | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Smrt s neba

Nizozemski analitičar i umjetnik Ruben Peter kroz različite audiovizualne projekte sustavno radi na istraživanju, dokumentiranju i prezentiranju razorne moći dronova.

Piše: Vatroslav Miloš

U Afganistanu je u samo posljednje dvije godine, u preko 400 napada bespilotnih letjelica ili dronova, poginulo između 2009 i 2661 ljudi. Od toga su, predviđa The Bureau of Investigative Journalism, njih između 75 i 134 civili, a među njima je i namjanje četvero, a najviše 22 djece. The Bureau of Investigative Journalism nezavisna je i neprofitna medijska organizacija koja istraživanjem i analizama u fokus stavlja priče od javnog značaja. Jedno od područja kojim se sustavno bave jesu napadi dronovima koje vojska SAD-a izvodi na području Pakistana, Somalije i Jemena, gdje je, od 2002. godine naovamo, ovom nekonvencionalnom metodom ubijeno najmanje 3289 ljudi. U posljednjem napadu, izvedenom prije samo četiri dana na području Jemena, poginulo je najmanje šest ljudi. 

Rad nizozemskog aktivista, analitičara i umjetnika Rubena Petera u potpunosti je posvećen istraživanju geopolitičkih problema, a potom oblikovanje tih istražavanja u vizualne narative. Njegov Drone Survival Guide iz 2013. godine omogućio je jednostavnu identifikaciju najčešćih vrsta dronova, pregled taktika koje mogu pomoći u skrivanju, kao i ometanje senzora bespilotne letjelice. Ovaj “vodič za preživaljavanje” dostupan je za besplatno preuzimanje na preko trideset jezika i pet pisma, a baza prijevoda nastala je kolaboracijom, odnosno jednostavnom izmjenom usluga: svatko tko je dostavio prijevod besplatno je dobio otisnuti primjerak Peterova Drone Survival Guide

Peter se krajem 2015. godine udružio sa skladateljem Gonçalom F. Cardosom i proizveo audio-istraživanje A Study into 21st Century Drone Acoustics. Prva strana (A) ovog izdanja tako predstavlja terenske snimke 17 različitih tipova bespilotnih letjelica, od malih komercijalno dostupnih dronova do velikih vojnih dronova, a druga (B) predstavlja Cardosov autorski zvučni pejzaž inspiriran destruktivnom moći ove tehnologije. Omot gramofonske ploče izrađen je reflektirajućeg kartona prikladnog za "zbunjivanje" optičkih tražila te sadrži i knjižicu s detaljnom dokumentacijom dronova i zvukova njihovih motora.  

S obzirom na to da američka Savezna uprava za avijaciju predviđa da bi kroz 20 godina samo na području SAD-a moglo letjeti preko 30 tisuća dronova, kao i da je pilotiranje komercijalnim dronovima unazad godinu dana legalno i u Hrvatskoj, ovo su projekti i praktična pomagala koja će nam sve više i više trebati u svakodnevnoj upotrebi.  

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.09.2016

VEZANE VIJESTI

Vrijeme koje dolazi

Osim analize budućnosti koja sasvim sigurno nije daleka, glavno je pitanje ovogodišnjeg Festivala alternative i ljevice Šibenik - koji je mogući pravac promjene.

Potvrditi ono što svi znamo

Piše: Bernard Koludrović
Dvogodišnja potraga Drugog mora i partnera za mogućnostima umrežene kulture u post-digitalnom dobu, usmjerena je predstavljanju sjecišta političke ekonomije i pogleda odozdo.

Osluškujući ništa

Piše: Vatroslav Miloš

Rad Lawrencea Englisha, Approaching Nothing, svojevrstan je nastavak, sonični odgovor na rad Presque Rien n° 1 kompozitora Luca Ferrarija iz 1967. godine.