Socijalizam i potrošačko društvo | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Socijalizam i potrošačko društvo

Na Književnom petku razgovarat će se o privrednim, društvenim i političkim reformama u Jugoslaviji koje su joj omogućile otvaranje prema Zapadnim zemljama.

04.05.2012 , Zagreb - Gradska knjižnica i čitaonica

Stvaranje i razvitak potrošačkog društva u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća (vrijeme zrelog i kasnog jugoslavenskog socijalizma) odvijali su se unutar takvog sustava samoupravnog socijalizma koji se uvelike razlikovao od socijalističkih sustava u zemljama Varšavskog pakta, ali se jedanko tako razlikovao i od tržišnog gospodarstva u Zapadnoj Europi. Osim o ovoj specifičnosti, na tribini će biti govora o privrednim, društvenim i političkim reformama u Jugoslaviji koje su omogućile veće otvaranje bivše SFRJ prema Zapadnim zemljama, kao i veću kupovnu moć građana, potom o prijelomnoj 1968. (studentski štrajkovi diljem Europe pa tako i kod nas), ali i o Hrvatskom proljeću, odnosno o tome u kolikoj mjeri su i ta politička zbivanja utjecala na standard građana te utječu li političke slobode na životni standard običnih ljudi. 

Gosti Književnog petka su profesor Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te profesor Igor Duda s Odsjeka za povijest Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli. Urednik i voditelj je Ivan Glušac. Tribina će se održati 4. svibnja u 20 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.04.2012