Socijalizam na klupi | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Socijalizam na klupi

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma organizira međunarodni znanstveni skup o interpretacijama suvremene povijesti jugoslavenskih prostora.

  • A
  • +
  • -

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) osnovan je u srpnju 2012. godine kao nova sveučilišna sastavnica. Smješten u Puli, Centar okuplja djelatnike raznih sveučilišnih odjela i umrežava znanstvenike koji dijele zanimanje za istraživanje razdoblja socijalizma i postsocijalizma te socijalističke i komunističke ideologije i teorije. Znanstveno-istraživačka djelatnost Centra odvija se u okviru humanističkih, društvenih i interdisciplinarnih znanosti, posebno na društvenim i humanističkim poljima (povijest, etnologija i antropologija, filologija i znanost o umjetnosti). Centar je osnovan radi kvalitetnijeg uključivanja u međunarodnu razmjenu znanstvene produkcije, a kako bi Hrvatska izbjegla položaj pukoga objekta kada je riječ o istraživanju socijalizma.

U sklopu suradnje CKPIS-a i pulskoga Sveučilišta Jurja Dobrile s Udrugom Sa(n)jam knjige u Istri, CKPIS će sudjelovati u oblikovanju dijela programa 19. pulskoga sajma knjiga, čija će tema ove godine biti socijalizam. Najavljeni znanstveni skup dio je te suradnje, a održat će se upravo tijekom prvih dana ovogodišnjega sajma i tako već uhodanoj kulturnoj manifestaciji na samom početku dati znanstveni pečat. Namjera je organizatora okupiti istraživače koji će raspravljati o temama koje su se pokazale nezaobilaznima za artikulaciju suvremene povijesti prostora koji je do početka 1990-ih činio Jugoslaviju. Politika modernizacije i razvoj suvremenog industrijskog društva u njegovim mnogobrojnim aspektima neodvojivi su od gotovo pola stoljeća povijesti samoupravnoga socijalizma. Široko postavljenom temom, koja počiva  na kulturološkim i povijesnim istraživanjima u okrilju humanističkih znanosti, skupom se želi potaknuti dijalog o svim aspektima kulture, povijesti i politike jugoslavenske federacije te ponuditi dinamične i komparativne interpretacije događaja, procesa i fenomena koji su oblikovali suvremeni identitet kako jugoslavenskih republika pod vlašću komunista, tako i neovisnih zemalja u razdoblju postsocijalizma.

Tijekom konferencije socijalizam će se kao ''predmet'' ponovno naći ''na klupi'' i u žarištu zanimanja: mogao bi jednostavno biti predmet proučavanja na školskoj ili studentskoj klupi, mogao bi kao prijestupnik u sudskom predmetu završiti na optuženičkoj klupi, ili kao ideja čekati svoj trenutak na klupi među rezervnim igračima. Na kojoj će se klupi naći, ovisi o interpretacijama jugoslavenskog društva i (post)jugoslavenskih društava sudionika konferencije. Cilj je konferencije jačanje komunikacije i suradnje među znanstvenicima koji se bave socijalističkim i postsocijalističkim temama, neovisno o tome djeluju li u Hrvatskoj, susjednim državama ili daljem inozemstvu, te jesu li porijeklom vezani za južnoslavenski prostor ili im je on tek predmet proučavanja.

Znanstveni skup pod nazivom Socijalizam na klupi. Kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava bit će održan na pulskom Sveučilištu od 5. do 7. prosinca. Rok za prijavu sudionika je 1. travnja, a sve dodatne informacije pronađite ovdje.

Izvor: CKPIS

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.02.2013