Socijalni pejzaž Trešnjevke | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Socijalni pejzaž Trešnjevke

U seriji fotografija Naselje Istrana i invalida Antonija Pozojevića zainteresirale su zgrade istoimenog naselja građene 1929 i 1930. godine

13.09.2016 - 30.09.2016 , Zagreb - Galerija Modulor

Antonio Pozojević najveći je dio djetinjstva i mladosti proveo na Trešnjevci, a zgrade u Mošćenićkoj i Veprinečkoj ulici su mu uvijek bile interesantne zbog njihove arhitektonske izvedbe. Mišljenje je autora da u Zagrebu još nije naišao na takvu urbanističku cjelinu koja se nije mijenjala otkad je sagrađena, a koja je u svojoj planskoj gradnji i dan-danas likovno zanimljiva.

Šesnaest jednokatnica s potkrovljem sagrađeno je u vrlo kratkom roku – neki podaci govore da je trebalo manje od tri mjeseca za njihovo dovršenje, a uz njih su sagrađeni i zajednički prostor u vidu parka, dječjeg igrališta i malog bazena koji više nije u funkciji. Danas su te zgrade mahom u lošem stanju, a njihova pročelja i fasade su autoru interesantne kao neka vrsta socijalnog pejsaža iz kojeg se mogu isčitati znakovi vremena, životni stil stanara i slika promjene jednog dijela Trešnjevke kroz vrijeme.

Izložba Naselje Istrana i invalida traje do 30. rujna.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.09.2016