Solid Sound | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Solid Sound

Interaktivna zvučna instalacija slovenskog umjetnika Tao G. Vrhovca Sambolca nudi rješenje za problem slušanja zvuka u zrakopraznom prostoru.

04.12.2013 - 07.12.2013 , Zagreb - Galerija Močvara

Tao G. Vrhovec Sambolec, intrigantan slovenski umjetnik s dugogodišnjom nizozemskom adresom, u svojoj interaktivnoj zvučnoj instalaciji Solid Sound nudi rješenje za problem slušanja zvuka u zrakopraznom prostoru, u vakuumu kakav bi, primjerice, zatekao ljude koji žive na Mjesecu. 

Instalacija, koja funkcionira kao rješnje za problem slušanja zvuka u zrakopraznom prostoru, u biti predstavlja futuristički prototip naprave nazvane Teethphones. Naprava posjetiteljima omogućuje doživljaj zvuka preko kostiju, pretvarajući usta u organ sluha, a ljudsku lubanju u vibracijski zvučnik. Zvuk zato uz pomoć Teethphonesa "čujemo" upravo putem vibracija lubanje: zagrizom u mali vibracijski pretvornik nalik lizaljki, zvučne se vibracije prenose preko zuba i lubanje do unutarnjeg uha. Zvuk na taj način postoji bliže čovjeku nego ikada prije - toliko blizu da se realizira u samoj njegovoj glavi, kao zvučna vibracija kostiju lubanje. 

Kustosice su Galerije Močvara Ena Hodžić, Ivana Jelača i Tereza Teklić iz Kontejnera | biro suvremene umjetničke prakse.

Otvorenje instalacije i razgovor s umjetnikom najavljeni su za srijedu, 4. prosinca, od 20 sati u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo.

Ulaz je slobodan, a izložba je otvorena od 5. do 6. prosinca od 17 do 21 sat.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.12.2013