Solidarnost, bol i bijes | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Solidarnost, bol i bijes

Zagreb se priključuje svijetu u osudi strašnog terorističkog i homofobnog napada u Orlandu.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Sam Hodgson / New York Times

  • A
  • +
  • -

Teroristički i homofobni pokolj u gej klubu Pulse u Orlandu na Floridi najbrutalnije je masovno ubojstvo i najbrutalniji usmjereni napad na pripadnike LGBT zajednice u povijesti SAD-a. Broj mrtvih se, za sada, zaustavio na 49, a ranjenih je 53, no prema aktualnim izvješćima, broj mrtvih bi mogao rasti. 

U epilogu ovog stravičnog zločina, poruke podrške i solidarnosti stižu iz svih krajeva svijeta. Gradonačelnik Londona Sadiq Khan stajao je s tamošnjom LGBTIQ zajednicom i svojim sugrađanima okupljenim ispred puba Admiral Duncan u Sohu, jednog od ikoničkih londonskih gej okupljališta i poprištu neonacističkog homofobnog napada 1999. godine. "Ponosan sam što sam gradonačelnik grada u kojemu Londončani svih zajednica, vjera i pozadina ne samo da toleriraju jedni druge već poštuju, prihvaćaju i slave međusobne različitosti", rekao je Khan. Institucijama hrvatske vlasti takav čin očito nije na rasporedu: na njihovim stranicima stoje poruke podrške nogometnoj reprezentaciji i izvještaji s gostovanja u lokalnoj zajednici, uz zakašnjelu poruku potpore, naravno, bez spomena da se radi o usmjerenom homofobnom napadu. 

Zagreb Pride i Platforma 112 priključili su se u osudi ovog strašnog terorističkog čina mržnje. "Svi mi koji smo prošle subote u Zagrebu marširali na 15. Povorci ponosa", ističe se u njihovom priopćenju, "želimo iskazati našu sućut s voljenima, obiteljima i prijateljima žrtava te izraziti našu solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom i svim američkim građanima. Znajte da cijeli svijet osjeća vašu bol. Ovaj homofoban, transfoban i bezuman čin nasilja sve nas je duboko pogodio".

Dugine obitelji, inicijativa koja okuplja LGBTIQ* roditelje, parove i pojedince i pojedinke koji imaju djecu ili žele postati roditelji, poziva na okupljanje solidarnosti s obiteljima, prijateljima i prijateljicama poginulih, žrtava homofobije i transfobije u Orlandu, koje će se održati u četvrtak, 16. lipnja u 20 sati ispred Muzeja Mimara. "Pokolj u Orlandu podsjetio nas je u kakvom svijetu živimo i kakav svijet moramo graditi", ističe se u pozivu i dodaje: "Pokažimo da smo jaki/e, da se nećemo predati u borbi za dostojanstvo svake osobe, u borbi protiv mržnje i nasilja, u borbi za bolji i ljepši svijet za sve nas". 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.06.2016

VEZANE VIJESTI

Borba se nastavlja

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od terorističkog i homofobnog napada u Orlandu, preko neidentificiranog "čovjeka s vrištine", do radosti još jednog nogometnog prvenstva.

Pravo na angažman

Piše: Matija Mrakovčić
Postojanje čvrstog civilnog društva i sistema poštivanja ljudskih prava odlučujuća je varijabla u borbi protiv svih vrsta ekstremizama.

Postignuća zagrebačkih Povorki ponosa

Piše: Martina Domladovac

U sklopu Tjedna ponosa koji prethodi ovogodišnjoj Povorci, predstavljeno je istraživanje društvenog značaja Zagreb Pridea, 15 godina borbe za slobodnije društvo.