Solidarnost i podrška | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Solidarnost i podrška

Klub volontera CMS-a (KVOC) traži nove članove koji se žele baviti različitim aktivnostima vezanim uz rad s izbjeglicama i tražiteljima međunarodne zaštite u Hrvatskoj.

Piše: Martina Domladovac

U sklopu programa Borba protiv rasizma, ksenofobije i etničkog ekskluzivizma Centar za mirovne studije otvorio je novi krug prijava za volontere koji rade s izbjeglicama i tražiteljima Azila u Hrvatskoj. Volonterski program koji uključuje direktan rad s osobama koje su u Hrvatskoj zatražile azil ili im je on već odobren organizira se od 2004. godine, a dosad je u sklopu ove vrste volontiranja sudjelovalo oko dvjesto osoba. "Angažman volonterki i volontera velik je doprinos našem radu i integraciji izbjeglica i migranata u hrvatsko društvo" ističe se u pozivu.

Klub volontera CMS-a (KVOC) bavi se različitim aktivnostima vezanim uz rad s izbjeglicama, a s obzirom na povećan broj tražitelja međunarodne zaštite koji trenutno boravi u Hrvatskoj, potrebni su i širi kapaciteti volonterskih aktivnosti, prije svega integracijska podrška koja uključuje pravnu podršku i podršku u komunikaciji s institucijama. Ostale aktivnosti uključuju odlazak u prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini te održavanje konverzacijskih radionica hrvatskog jezika i pružanje podrške djeci u učenju i pisanju zadaća. Volonteri također mogu sudjelovati u organiziranju kulturnih aktivnosti i javnih događanja, a sukladno vlastitim preferencijama i mogućnostima mogu odabrati kojim se aktivnostima žele baviti.

Na temelju pristiglih prijavnica i individualnih razgovora CMS će odabrati volonterke i volontere koji će se pridružiti KVOC-u. Potrebni uvjeti su mogućnost volonterskog angažmana u trajanju od godine dana, mogućnost sudjelovanja na edukaciji te jasna motivacija za volontiranjem. Svi zainteresirani mogu se prijaviti slanjem prijavnice na mail adresu do 20. listopada te dolaskom na dogovoreni individualni razgovor u periodu od 21. do 25. listopada. Prijavnicu potražite na službenoj web adresi

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.10.2016

VEZANE VIJESTI

U režiji Orbanove vlade

Piše: Martina Domladovac
Mađarski referendum o odbijanju prihvata izbjeglica propao je zbog niske izlaznosti, no njihova sustavna stigmatizacija mogla bi utjecati na izdvajanje drugih marginaliziranih skupina.

Jezik je preduvjet kvalitetne integracije

Piše: Martina Domladovac
Nakon uspješno lansiranog gastronomskog projekta, kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma počinje i s tečajevima arapskog jezika.

Država-nacija i goli život

Piše: Luka Antonina
Diskurzivno odvajanje izbjeglica od azilanata, njih od migranata, a potonjih još i od ilegalnih imigranata, prijelomna je točka u kojoj se ogledaju aspekti (neo)liberalne vizije svijeta.