Solidarnost i suradnja | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Solidarnost i suradnja

Regionalna konferencija u organizaciji Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije preispitat će položaj civilnih inicijativa u kulturi u zemljama regije.

  • A
  • +
  • -

Konferencija pod nazivom Mesto i uloga civilnog sektora u savremenoj kulturi Srbije i regiona bit će održana 19. studenog u Kulturnom centru Rex. Okupit će predstavnike civilnog društva, domaćih i stranih institucija, donatore i stručnjake u području kulturne politike, a kroz uvodna izlaganja i panel diskusije ispitat će ulogu kulturnog civilnog sektora u uspješnom i uravnoteženom razvoju procesa demokratizacije i europskih integracija u regiji. 

Posebno će biti istaknuta važnost regionalne suradnje koja upravo u civilnom sektoru u kulturi može biti primjer i drugim društvenim područjima. Među gostima konferencije bit će predstavnici Kooperative – regionalne platforme za kulturu, koja okuplja 21 civilnu inicijativu iz svih zemalja s prostora bivše Jugoslavije.

Kooperativa će održati sastanak svog UO u Beogradu u znak solidarnosti s kolegama u Srbiji koji se suočavaju s brojnim problemima i nastavkom ignoriranja ogromnog doprinosa koji daju razvoju ukupnog kulturnog života, ali i društva u cjelini. 

Posljednji je primjer i nedavna odluka Ministarstva kulture i informisanja Srbije da raskine Protokol o saradnji s Asocijacijom NKSS iz 2011. godine, koji je potpisan kao prvi korak ka kontinuiranom dijalogu o ključnim pitanjima uvjeta rada i statusa nevladinog sektora u području suvremenog stvaralaštva, ali i širih pitanja kulturne politike. 

Uvodničari su konferencije direktorica Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Ivana Ćirković, profesorica Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i šefica UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić, projektni direktor Multimedijalnog instituta u Zagrebu, kulturni radnik i aktivist Teodor Celakoski, te predsjednik Izvršnog odbora Centra za empirijske studije kulture jugoistočne Europe Predrag Cvetičanin.

U ime organizatora, uvodno izlaganje održat će predsjednica Asocijacije NKSS Milica Pekić, povjesničarka umjetnosti i jedna od osnivača Kiosk platforme za savremenu umetnost u Beogradu te predsjednica UO Kooperative.

U popodnevnim satima bit će održana panel diskusija u formi okruglog stola uz sudjelovanje aktera konferencije i svih prisutnih.

Izvor: seecult

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.11.2013