Solidarnost s radnicima! | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Solidarnost s radnicima!

Već više od tri godine radnici tvornice VIOME (Solunu) vode borbu za svoj opstanak i predstavljaju primjer uspješnog samoupravljanja u preuzetoj tvornici.

23.11.2015 , Zagreb - AKC Medika
  • A
  • +
  • -

Od kada je tvrtka koja je bila vlasnik tvornice bankrotirala, radnici su odlučili da ne žele dijeliti sudbinu desetina tisuća nezaposlenih, već su stvar preuzeli u svoje ruke, zauzeli tvornicu i pokrenuli proizvodnju. No, ovaj put nitko nije vlasnik, tvornica ima zajedničku skupštinu koja donosi sve odluke, a VIOME predstavlja dio šireg socijalnog pokreta, tako da sve odlazi puno dalje od pokušaja osiguravanja vlastite egzistencije.

Kao i svaki ovakav projekt, baziran na uzajamnoj solidarnosti, VIOME danas treba pomoć jer su suočeni s mogućom deložacijom koju organizira država, unatoč činjenici da im je Siriza, prije dolaska na vlast, obećala pomoć i suradnju.

U ponedjeljak, 23. studenog s početkom u 20 sati, u knjižnici Pippilotta bit će održana projekcija filma o zauzimanju tvornice i organizaciji proizvodnje VIOME, nakon čega slijedi razgovor. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.11.2015