Sonet ceste | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Sonet ceste

Slijepa karta, nova knjiga Marka Pogačara, žanrovski na razmeđi putopisa, eseja i dnevničkog zapisa, uskoro izlazi iz tiska.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Marko Pogačar nagrađivani je pjesnik, prozaist, esejist i kritičar s nestalnom adresom i stalnim faktorom iznenađenja. Od prve pjesničke zbirke, Pijavice nad Santa Cruzom, do antologije Hrvatska mlada lirika koju je priredio 2014. godine, Pogačar se i kvalitetom i kvantitetom etablirao kao književna konstanta. Njegova je posljednja knjiga poezije, Crna pokrajina, prošle godine prevedena na njemački, a 2014. i na španjolski jezik. 

Nakon četiri pjesnička, tri esejistička i jednog proznog naslova, Pogačareva Slijepa karta u izdanju Frakture korača, uvjetno rečeno, putopisnim teritorijem. Radi se o “bastardu književnosti i kartografije, rastrča­­nom mješancu putopisa, eseja, dnevnika, biografije, proze i autofikcije” s tekstovima koji se protežu preko pet kontinenata: od Njemačke do SAD-a, Češke i Slovačke do Rusije, do Kine, Sierra Leonea i Senegala. 

"Više nego za pružanje korisnih informacija, pet kontinenata u Slije­poj karti služi za postavljanje pitanja", ističe se u uredničkom uvodniku knjizi, "Što bi to danas, u doba Google Mapsa i Wikipedije, uopće bio putopisni žanr? Što je i čime je određen konstrukt koji nazivamo identitetom? Je li kozmopolitizam moguć i koji bi ga politički okviri mogli omogućiti? Što je domovina i može li se ona po volji izabrati, usvojiti, ili odbaciti, dok se putuje, bilo gdje uz cestu?".

Prvo poglavlje knjige, naslovljeno Tragedija zajedničkih dobara. Pismo u četiri čina možete pročitati ovdje.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 20.05.2016

VEZANE VIJESTI

Poetika otpora

Piše: Vatroslav Miloš

Za Algoritam je izašla knjiga putopisa novinara, kritičara i reportera Jerka Bakotina naslovljena Bratstva i ubojstva, gajđin.

Minimalna razina političke pismenosti

Piše: Martina Domladovac
Trenutnim kulturnim politikama možemo se oduprijeti jedino snažnim frontom za koji je potrebno pronalaženje "najmanjeg zajedničkog nazivnika".

Stanje neprekidne prešućenosti

Piše: Tihana Bertek

O položaju suvremenog hrvatskog pjesništva, ali i stanju pjesničke kritike, uz komentare uglednih domaćih teoretičara i praktičara, piše Tihana Bertek.