Spajalica | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Spajalica

U sklopu projekta, osam umjetničkih intervencija bit će realizirano u okruženju riječkog MMSU-a, a najavljene su izložbe, razgovori i popratna događanja u javnom prostoru.

03.05.2013 - 25.05.2013 , Rijeka - Više lokacija u središtu grada
  • A
  • +
  • -

U okviru natječaja za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru pod zajedničkim nazivom Spajalica, peteročlani žiri u sastavu Tomislav Brajnović, Urša Jurman, Ivana Meštrov, Ksenija Orelj i Sabina Salamon, izabrao je osam umjetničkih projekata koji će se realizirati u svibnju 2013. u bliskom okruženju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Unutar projekta održat će se i tri rezidencijalna boravka inozemnih umjetnika koji će također realizirati svoje umjetničke intervencije.

Spajalica se odvija u okviru projekta Soft Control (SC) koji istražuje kulturne fenomene na sjecištima umjetnosti, znanosti i javne sfere. U fokusu je povezivanje različitih područja kulture i znanosti, na način da se uspoređuju i razmjenjuju modeli kritičkog mišljenja, istraživanja, eksperimentiranja i aktivizma. Uz sudjelovanje umjetnika, znanstvenika i teoretičara, projekt kroz radionice, izložbe i razne diskurzivne formate smjera uključivanju što šire javnosti, a osobito nestandardne publike.

Ključni su pojmovi – igra, kolektivne prakse, društveni angažman – kao mogućnosti istupa iz statusa quo društvene zakočenosti i nestajanja javnog prostora, o kojima će se razgovarati u dvodnevnim razgovorima u Malom salonu. Nasuprot sve jačoj privatizaciji i povlačenju prostora društvenosti, projekt zapitkuje kako prostor možemo koristiti, misliti, osjećati, na način da su socijalne komponente i polazište i cilj.

Izabrani su umjetnici Antonio Kiselić, Paweł Kowzan, Zoran Pavelić, Marko Batista i Boštjan Čadež, Rafaela Dražić i [BLOK] (Ivana Hanaček, Ana Kutleša, Vesna Vuković), u programu rezidencijalnog boravka sudjelovat će Boris Oicherman, Daniele Sambo i Plattformer, a pozvani su umjetnici iz splitske grupe KVART.

Partneri u projektu su KIBLA iz Maribora, KGLU iz Slovenj Gradeca, MMSU iz Rijeke, Dom omladine iz Boegrada, CIANT iz Praga, Facultat de Belles Arts de la Universitat de Porto, O3ONE iz Beograda, Hangar - Centre for research and production for the visual arts iz Barcelone i RIXC iz Rige.

Intervencije u javnom prostoru odvijat će se od 3. do 19. svibnja, razgovori u Malom salonu 16. i 17. svibnja. Najavljene su izložbe Minuta šutnje Tonija Meštrovića i Nadije Mustapić, od 10. do 25. svibnja u Malom salonu te Međuprostori Aleksandra Garbina i Gorana Petercola, od 7. do 25. svibnja u MMSU-u. Paralelna događanja obuhvaćaju radionice u javnom prostoru, upitnik za građane, novinarsku radionicu te predstavljanje projekta Milice Đilas Srednjoškolci u javnom prostoru.

Detaljan program i kalendar Spajalice potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.05.2013