Spajanje izričaja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Spajanje izričaja

Izložba triju autorica, Dragane Kružić, Tanje Pećanić i Helge Goran pod jednim krovom ujedinjuje tri samostalna opusa.

27.03.2015 - 20.04.2015 , Pula - Galerija Luka

FOTO: Ha! Designs

Tri su to opusa "koji osim zajedničkog mjesta i vremena odvijanja te suptilne estetike i čiste vizualne forme možda naizgled i nemaju mnogo zajedničkog. No, prebrzim bismo zaključivanjem otplovili u krivom smjeru, propustili niz zanimljivih podudarnosti koje ovaj susret čine upravo onakvim kakav bi trebao biti – prožet međusobnim razumijevanjima i nadopunjavanjima unatoč sličnostima i različitostima, poput susreta starih prijatelja. Ova se tri opusa u zajedničkom 'vanjskom prostoru' isprepliću i svojim 'unutarnjim prostorima', poslužimo li se Foucaultovom terminologijom koju između ostalog spominje i Helga Goran u svom iskazu o konceptu radova, a koja precizno obuhvaća i neke od fenomena na koje nailazimo razmišljajući o radovima ovih triju autorica.

Oni se svaki na sebi svojstven način bave ispitivanjem relacija između nekih od okosnica našeg postojanja u fizičkom i metafizičkom smislu, poput višedimenzionalnosti pojava s kojima se dnevno susrećemo na osobnom ili javnom planu. Formalno bliski radovi Dragane Kružić i Tanje Pećanić koreliraju i s konceptom radova Helge Goran, te je ovom prilikom prava dragocjenost moći ih sagledati i doživjeti u ovoj zajedničkoj priči.

Radovi triju autorica vizualno podsjećaju na forme minimalizma te se na trenutke podudaraju s nekim segmentima tog pravca, podrazumijevajući pri tom prije svega ulogu gledatelja i njegovu interakciju s umjetničkim djelom. No, istovremeno svojim konceptom sežu preko granica raznih 'zama' jer umjetničko djelo jednostavno nije samo ono što vidimo. Naprotiv, ono je trag koji nas može uputiti u sve dimenzije postojanja s kojima čovjek svakodnevno koegzistira od dana postanka", stoji u najavi izložbe.

Dragana Kružić rođena je 1971. Diplomirala slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Upisana na doktorski studij Teorije umjetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Izlagala je na šezdesetak izložbi i dobitnica je mnogobrojnih nagrada.

Tanja Pećanić rođena je 1968. godine u Puli. Diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, smjer grafika. Ostvarila je mnogobrojne izložbe, nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Rijeke te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Živi i stvara u Istri. 

Helga Goran rođena je 1968. godine u Puli. Od 1996. živjela je i radila na Novom Zelandu gdje je 2007. završila je osnovni studij, a potom i postdiplomski master studij likovnih umjetnosti 2011. godine. Od 2012. godine živi i stvara u Puli i Beogradu. Bavi se fotografijom, crtanjem, slikarstvom, ilustracijom, grafičkim dizajnom i edukacijom. 

Izložba će biti otvorena u Galeriji Luka u Puli od 27. ožujka do 20. travnja.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 25.03.2015