Španjolci ponovno u Tuškancu | kulturpunkt

Najave Filmski ciklus

<

Španjolci ponovno u Tuškancu

U Tuškancu započinje ciklus suvremenog španjolskog filma na kojem će biti prikazano sedam nagrađivanih igranih filmova.

06.10.2014 - 16.10.2014 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

Ciklus otvara komedija Muškarci na gotovs, ironična, emotivna i nemilosrdna komedija Cesc Gaya o osmorici muškaraca u dobi od četrdeset-i-nešto-godina na rubu živčanog sloma i s krizom identiteta. Zasigurno jedna od onih neodoljivih, sumanutih španjolskih komedija. Slijedi još jedna komedija istoga tipa, Rođaci, redatelja Daniela Sancheza Arevala, u kojem glumi dvojac iz Almodovarova filma Putnici i ljubavnici, Raul Arevalo i Antonio de la Torre.

Zanimljiv je i Gost, neobični hibrid filmskog dnevnika i dokumentarca u kojem je Jose Luis Guerin malom džepnom kamerom bilježio slike i uspomene tijekom interkontinentalne festivalske avanture, kad je u jednoj godini promovirajući igrani film, prihvatio poziv na 42 različita filmska festivala. Od Bogote, Havane, São Paula, New Yorka, Pariza, Lisabona, Venecije i brojnih drugih gradova bilježio je neočekivane susrete i doživljaje koji su mu se dogodili na putovanjima. 

Tunižanin Nouri Bouzid predstavlja se filmom Kako se snimao posljednji film koji je jedini film u ovom ciklusu koji nije režirao Španjolac ali je snimljen u španjolskoj produkciji i predstavlja snažnu osudu islamskog fundamentalizma. A kršćanske fundamentalizme secira sjajni Javier Fesser filmom Camino, napravljenim prema istinitoj priči o curici oboljeloj od raka leđne moždine, čijom tragičnom sudbinom manipulira Opus Dei i zatucana majka. Film je primio šest španjolskih nagrada Goya: za najbolji film, redatelja, originalni scenarij, najbolju mladu glumicu, najboljeg sporednog glumca i najbolju glavnu glumicu.

Na programu je i katalonski Crni kruh, film koji je osvojio devet Goya nagrada uključujući one za najbolji film, redatelja i adaptirani scenarij, a bio je odabran i za španjolskog predstavnika za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma (i to kao prvi dotad izabran katalonski film). Film snažno progovara o životu španjolskoj provinciji u doba Francove tiranije i oštra je kritika španjolske crkve koja je stala na stranu fašizma. Debi Paule Ortiz, film Kukuljica, prati sudbinu triju žena u različitim povijesnim periodima, pa je tako i kronika o različitim epohama Francove strahovlade. 

Filmovi će se prikazivati od ponedjeljka 6. listopada do četvrtka 16. listopada u kinu Tuškanac. Raspored prikazivanja možete pronaći ovdje

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 02.10.2014