Spašavanje tvornice u pet koraka | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Spašavanje tvornice u pet koraka

FADE IN-ov Džepni revolucionar nagrađen je na Internacionalnom festivalu reportaže i medija u kategoriji društveno angažirane reportaže.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL

  • A
  • +
  • -

FADE IN-ova reportaža Džepni revolucionar: Kako spasiti tvornicu? osvojila je drugo mjesto u kategoriji društveno odgovorne reportaže na Internacionalnom festivalu reportaže i medija u Apatinu. Za nagrađenu reportažu zaslužni su novinarka Antina Bratić, snimatelj i montažer Dražen Žerjav i producentica Morana Komljenović.

Džepni revolucionar u pet koraka prikazuje kako spasiti tvornicu na primjeru Itas-Prvomajske iz Ivanjca. U kratkoj reportaži karizmatični predsjednik upravnog odbora, Dragutin Varga opisuje kako su radnici tvornice kroz tri godine borbe konačno postali njeni vlasnici, te na svojevrsan način daje upute za druge slične radničke akcije. Varga naglašava kako je prvi korak spašavanja tvornice postavljanje cilja koji se želi postići. Zatim treba mobilizirati radnike, zauzeti tvornicu, napraviti dobar stečajni plan te na kraju zadržati stečene pozicije. Itas-Prvomajska jedina je radničko dioničarska tvrtka u Hrvatskoj, no put do takvog statusa bio je iscrpljujuć i dug. Kako bi spasili tvornicu i svoja radna mjesta radnici su bili prisiljeni i štrajkati glađu, a 2007. godine konačno su postali vlasnici danas perspektivne tvrtke.

Reportaža je predstavljena na festivalu INTERFER čije natjecateljske kategorije uključuju televizijsku, novinsku, radisjku i foto reportažu od kojih žiri bira i nagrađuje djela koja svojom autentičnošću zaslužuju medijsku pažnju i doprinose afirmaciji ovog žanra. Posebna pažnja posvećena je i društvenom aktivizmu, stoga se u posebnoj kategoriji nagrađuju reportaže koje svojom upečatljivošću doprinose afirmaciji ljudskih vrijednosti i socijalnog angažiranja, te stvaranju odgovornijeg društva. 

FADE IN je još 2013. godine o slučaju Itas-Prvomajske napravio reportažu Kad se tvornica brani iznutra, a detaljan intervju s Dragutinom Vargom koji priča o svojim iskustvima trogodišnje borbe i današnjem značaju tvornice za lokalnu zajednicu objavio je Slobodni Filozofski u kolovozu 2012. godine.

Nagrađenu reportažu Džepni revolucionar: Kako spasiti tvornicu? možete pogledati ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 06.10.2015

VEZANE VIJESTI

Rudarstvo i jedinstvo

Pripremio: Vatroslav Miloš

Projekt istraživanja rudarske baštine i putujuća izložba Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije u organizaciji Labin Art Expressa ide dalje.

Jezik zajedničkog stvaranja

Razgovarala: Matija Mrakovčić

O radu Rene Rädle i Vladana Jeremića predstavljenom na ovogodišnjem Festivalu Željezara razgovaramo s umjetnicima te kustosicama Anom Kovačić, Leom Vene i Sanjom Sekelj.

Pakleno plavetnilo

Piše: Bojan Krištofić

Ubacujući u igru ekološku komponentu, Bojan Mrđenović u Uvoznoj pustinji ne pristaje na očekivana pitanja i odgovore te na svoj način obogaćuje lijevu kritiku tranzicije.