Spasimo HDLU, Mediku, _________, __________, .... | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Spasimo HDLU, Mediku, _________, __________, ....

Umjetničke udruge, uz druge neprofitne organizacije koje koriste uslugu zakupa zagrebačkih gradskih prostora, našle su se pod velikim pritiskom svog najmodavca.

  • A
  • +
  • -

Prije nekoliko dana pisali smo o nevjerojatnom povećanju najamnina u kontekstu medijskog istupa Hrvatskog društva likovnih umjetnika koje je smješteno u Meštrovićevom paviljonu. Podsjetimo, radi se o povećanju najma za zgradu s 5.700,00 kuna na 44.071,00 kuna mjesečno. Priča se u međuvremena nastavila razvijati. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika neće se morati iseliti niti će platiti četrdeseti i četiri tisuće kuna najma Gradu. Milan Bandić odlučio je da će Grad subvencionirati razliku u cijeni najma jer je HDLU od posebnog značaja za domaću kulturu. "Umjesto 15 kuna po četvornome metru, HDLU će i dalje plaćati dvije kao i dosad", piše Večernji list, " a razliku će namiriti gradski Ured za obrazovanje, kulturu i sport pa će Grad sam sebi godišnje uplaćivati pola milijuna kuna". Nakon što je, služeći se recesijom kao neupitnom legitimacijom, sumnjivo visoko podignuo cijenu najma, Grad sada subvencionira razliku između stare cijene i nove cijene! To zvuči bedasto. Ali ne izgleda toliko bedasto kad se uzme u obzir da Grad neće moći, kao što je to učinio u slučajevima HDLU-a, Histriona i Zagrebačkog plesnog centra, spasiti baš sve. Neki jednostavno neće moći dobiti Bandićevu milost kao institucije od posebnog značaja za domaću kulturu. Jedna od takvih je, kako sada stvari stoje, Autonomni kulturni centar Medika.

Medika se suočava s prijetnjom zatvaranja nakon četiri godine rada, zbog iznenadne odluke Grada da najamninu prostora povisi za tristo posto. Povijest Medike je vezana uz rad skupine Attack koja je nakon napuštanja tvornice Jedinstvo godinama bio u potrazi za novim prostorima. Krajem 2007. skvotirala je prostor nekadašnje tvornice lijekova i drugih medicinskih pomagala Medika. Prostor je legaliziran tek početkom 2009. kada je Attack od Grada Zagreba dobio Ugovor za korištenje tog prostora. O obnovi napuštene tvornice, načinu funkcioniranja preuređenog prostora i svim peripetijama attackovaca s gradskim vlastima možete čitati ovdje. Bitno je, o čemu piše tportal, da se na tom prostoru "u protekle četiri godine održalo stotine koncerata, partija, kulturnih događanja i druženja, uvijek po iznimno pristupačnim cijenama, a sve zahvaljujući entuzijastičnom angažmanu Attacka te mnogih ljudi kojima su otvorili prostor za djelovanje i suradnju". Svemu tome bi vrlo lako mogao ubrzo doći kraj.

Zbog toga medikaši pozivaju na prosvjed 19. svibnja, u subotu u 13 sati, na Cvjetnom trgu. Iste večeri slijedi i besplatan program u Medici na čak tri floora. Dođite radi Medike, radi drugih kulturnih udruga kojima prijeti ista sudbina i, u krajnjem slučaju, radi sebe.

KP

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 09.05.2012

VEZANE VIJESTI

Za spas HDLU-a!

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika najstarija je udruga na području Republike Hrvatske i šire koja djeluje od 1868. godine pod različitim imenima.