Spekulativna granicologija | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Spekulativna granicologija

Vivian Ziherl iznosi pretpostavku da se granice najbolje mogu razumjeti kao mjesta na kojima se događa udvostručena prvobitna akumulacija.

29.01.2015 , Zagreb - Galerija Nova

Vivian Ziherl je australska kustosica koja živi i radi u Amsterdamu. Radi kao kustosica pri istraživačkom eksperimentalnom projektu If I Can’t Dance, I Don’t Want to Be Part Of Your Revolution (Amsterdam) i trenutno je na kustoskom studijskom boravku na Institutu za modernu umjetnost u Brisbaneu. Njezini skoriji projekti uključuju projekt Landings (s Natashom Ginwalom) koji je predstavljen u Centru za suvremenu umjetnost Witte de With i njegovim partnerskim organizacijama, te seriju performansa Stage it! Parts 1 & 2 (s Hendrikom Folkertsom), izvedenu u Muzeju Stedelijk u Amsterdamu.

Od početka studijskog boravka na Institutu za modernu umjetnost u Brisbaneu Vivian Ziherl bavi se nacrtom osnovnih uvjeta za bavljenje konvergentnim putanjama naseljeničkog kolonijalizma, neoliberalizacije, upravljanja dugovima i izvlašćivanjem već izvlašćenih ljudi u prostorno-vremensko-subjektivnom formiranju "granice". Ziherl će iznijeti pretpostavku da se granice najbolje mogu razumjeti kao mjesta na kojima se događa udvostručena prvobitna akumulacija i to logikom "ograđivanja" i logikom "nadoknade" – u procesima uključivanja u kapital i kao negativan teren ekonomija žrtvovanja. Na toj premisi razmotrit će daljnje napredovanje (po)graničnih uvjeta u pacifičkim ekonomijama 18. i 19. stoljeća, a potom granicu kao sredstvo reteriteorijalizacije u eri globalizacije, te iznijeti i neka nagađanja o tome jesu li se stekli stvarni uvjeti i za drukčije mogućnosti.  

Vivian Ziherl održat će predavanje pod nazivom Spekulativna 'granicologija': prvobitna akumulacija u eri globalizacije u Galeriji Nova u četvrtak, 29. siječnja, u 19 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.01.2015