Spekulativne prakse | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Spekulativne prakse

U sklopu Interakcija 2016 održava se radionica i razgovor na temu spekulativnog dizajna, te otvara izložba Spekulativnost – post dizajnerksa praksa ili nova utopija?

06.10.2016 - 22.10.2016 , Split - Galerija umjetnina, Split - Umjetnička akademija

U sklopu Interakcija 2016, 6. listopada u Galeriji Umjetnina otvara se izložba Spekulativnost – post dizajnerksa praksa ili nova utopija?, koja je predstavljala Republiku Hrvatsku na XXI. Milanskom trijenalu

Cilj izložbe je bio na jednom mjestu prikazati i kontekstualizirati relevantne suvremene spekulativne radove hrvatskog konteksta koji, iako često sami sebe tako ne nazivaju, spadaju u područje spekulativnog dizajna. Zajedničko navedenim radovima je da ne postoji neki specifični ili distiktivni pristup spekulativnoj praksi, već je, zapravo, on refleksija globalnog utjecaja (pristupa i metodologija). Stoga se ova (iako) hrvatska selekcija može čitati kao pregled globalnih spekulativnih praksi. U odabranim radovima moguće je iščitati spekulativnost kroz četiri različite razine/komponente: ulaznu disciplinu, specifični pristup (školu), korištene metode i zastupljene teme.

Osim izložbe, od 17. do 22. listopada održava se radionica spekulativnog dizajna na Umjetničkoj akademiji u Splitu, koje će voditi transdisciplinarni dizajneri Demitrios Kargotis, Pedro Oliveira i Luiza Prado uz asistenciju Olega Šurana.

Većina sudionika i sudionica dolaze s partnerskih ustanova u regiji, a dodatno je predviđen i određen broj mjesta za otvorene prijave na mail

U srijedu, 19. listopada, planiran je razgovor s namjerom propitivanja i kritičkog sagledavanja današnje spekulativne dizajnerske prakse. Pozvani gosti će razgovarati o ulozi spekulativnog dizajna u stvarnom svijetu. Kratko uvodno predavanje o spekulativnoj dizajnerskog praksi danas, održati će jedan o pionira ove dizajnerske prakse, James Auger, bivši nastavnik na legendarnom Designing Interactions odsjeku na Royal College of Art u Londonu, a danas na Madeira Interactive Technologies Institute i suosnivač bloga Crap Futures.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 23.09.2016