Spekulativni realizam i aleatorni materijalizam | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Spekulativni realizam i aleatorni materijalizam

Gost ciklusa predavanja Konstelacije suvremenog mišljenja je Aleksandar Mijatović. 

07.03.2014 , Zagreb - net.kulturni klub mama

Louis Althusser

  • A
  • +
  • -

"Kao što je poznato, prema Quentinu Meillassouxu spekulativna teza o apsolutnosti kontingencije razrješava od iluzije istoga i nepromjenjivih zakona; kada se odagna 'stabilistička iluzija' u pozadini se pojava otkriva 'pojmljivi kaos'. Ali navodno rješenje korelacionističke hipoteze ujedno je problem spekulativne: ako se bilo što može promijeniti kako to da ništa nije podvrgnuto iznenadnoj i nasumičnoj preobrazbi? Kako objasniti očiglednu stabilnost zakona ako je njihova kontingencija apsolutna. Prema Meillassouxu, stabilistička teza sastoji se od dva dijela: prvo, stabilnost zakona upućuje na njihovu nužnost i, drugo, ništa se ne mijenja jer promjene nisu česte. Nužnost se definira u terminima stabilnosti a promjena u terminima čestoće; ideje stabilnosti, invarijantnosti i nepromjenjivosti počivaju na rijetkom mijenjanju zakona i stvari. Budući da je ontologija reducirana na epistemologiju, po-sebi na za-mene, stabilistička teza u osnovi je transcendentalna iluzija", stoji među ostalim u najavi predavanja.

Aleksandar Mijatović je docent i pročelnik Odsjeka za kroatistiku Filozofskog odsjeka u Rijeci. Područje njegovog znanstvenog interesa obuhvaća teoriju književnosti, lingvistiku, filozofiju i kulturalnu teoriju. Autor je knjiga Svijet bez čovjeka: Svijest, materijalizam i književnost (2012) i Personifik(a)cije: književni subjekt i politika impersonalnosti (2013).

Predavanje naslovljeno Heteroaktualnost-kontingencija apsoluta: Spekulativni realizam i aleatorni materijalizam održat će se u petak, 7. ožujka s početkom u 17 sati. Diskusiju nakon predavanja moderira Ante Jerić.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.03.2014