Spoj Krleže i Seissela | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Spoj Krleže i Seissela

U multimedijalnoj dvorani Gorgona 7. veljače u 20 sati, premijerno će biti izvedena predstava Latinovicz, povratak u koprodukciji kazališne udruge Kufer, festivala Eurokaz i MSU-a.

  • A
  • +
  • -

Ovom predstavom nastavlja se serija suradničkih projekata Eurokaza i MSU-a u polju izvedbenih umjetnosti koji za polazišnu točku uzimaju likovna djela iz zbirki MSU-a te ih stavljaju u novi značenjski kontekst.

U slučaju predstave Latinovicz, povratak, redatelj Mladen Vukić u središte pozornosti postavlja Seisselovu sliku Pafama (1922), prvu apstraktnu kompoziciju hrvatske moderne umjetnosti konstruiranu na postulatima suprematizma Kazimira Maljeviča. Vukić ju suprotstavlja razmišljanjima Miroslava Krleže o boji i formi iz romana Povratak Filipa Latinovicza (1932) kako bi Krležin roman, uz vremensku distancu postavio pred elementarnost teatra riječi i teatra slike. Scenografija Svena Stilinovića pritom se oslanja na rješenja hrvatske likovne avangarde dvadesetih i tridesetih godina te je u jasnoj opreci s razmišljanjima o boji i formi koje Latinovicz izlaže u romanu. U predstavi glume Hrvoje Klobučar, Vesna Tominac Matačić, Tomislav Martić, Milica Manojlović i Slavko Juraga.

Predstava je ostvarena uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Uz premijernu izvedbu, najavljena je i reprizna za četvrtak, 9. veljače, također u 20 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Muzeja suvremene umjetnosti po cijeni od 50 kuna, za organizirani posjet 25 kuna, dok učenici, student i umirovljenici plaćaju 30 kuna.

Nino Kovačić / Eurokaz / MSU
Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 07.02.2012