Spomenici propadanja | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Spomenici propadanja

Mladi zagrebački umjetnik Igor Taritaš po prvi put samostalno izlaže u salzburškoj galeriji 2C fo rArt.

Piše: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Izložba Igora Taritaša bit će otvorena u petak, 11. ožujka, uz prisustvo autora.

Prostor je centralni motiv Taritašovih radova, i to ne samo fizički prostor. Umjetnik ga opisuje kao multidimezionalno prisustvo koje omogućuje život na planetu. U svojim radovima prikazuje ih kao nadrealne i melankolične, a interijeri su lišeni suvišnih elemenata. Načinom slikanja u kojem su najvažniji elementi ploha i perspektiva kojima gradi prostor, stavlja naglasak na nematerijalne prostore koji propadaju i koji kao da odražavaju duhovnost u rasulu. Na određenim eksterijerima koji prikazuju arhitekturu, pruge, ceste, guljenjem slojeva i kapljičastim jarkim bojama stvara iluziju stvarnog prostora.

Napušteni prostori, prazne industrijske zgrade, ogledalo su našega društva i spomenici njegova propadanja. Od konkretnih primjera, Taritaš je oslikao napuštene prostore u Zagrebu poput AKC-a Medike, Studentskog centra, prostora u Bauerovoj i Hebrangovoj ulici. 

Igor Taritaš (1987.) diplomirao je na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na osam samostalnih i brojnim skupnim izložbama, a rad mu je otkupljen na natječaju Novi fragmenti 7 Erste banke 2013. godine. Više o umjetniku možete saznati putem njegove stranice ili u intervjuu koji je za pogledaj.to vodio Tonči Kranjčević Batalić

Izložba u renomiranoj galeriji 2C for Art, koja između ostalih izlaže radove Andyja Warhola, Toma Wesselmanna, Royja Lichtensteina, Roberta Indiane, otvorena je do 30. trvanja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.03.2016

VEZANE VIJESTI

Rudarstvo i jedinstvo

Pripremio: Vatroslav Miloš

Projekt istraživanja rudarske baštine i putujuća izložba Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije u organizaciji Labin Art Expressa ide dalje.

Neispunjeni potencijal

Piše: Tomislav Žilić

Nakon prijedloga da se riječkoj industrijskoj baštini dodijeli status posebne europske baštine, teško je ne osvrnuti se na njen tretman u domaćem posttranzicijskom kontekstu.

Konverzija prostora zahtijeva planiranje

Piše: Matija Mrakovčić
Tribina održana u prostoru bivše vojne bolnice u Vlaškoj naglasila je potrebu transparentnog, uključivog i održivog upravljanja prostorima u vlasništvu države.