Spomenici u tranziciji | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Spomenici u tranziciji

WHW i SNV izlažu pregled rušenja spomenika NOB-a u galeriji Nova.

18.09.2012 - 17.11.2012 , Zagreb - Galerija Nova

Izložba Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-e u Hrvatskoj, u organizaciji kustoskoga kolektiva WHW i Srpskog Narodnog Vijeća, pokušava rekonstruirati put spomenika narodnooslobodilačke borbe od raspada Jugoslavije i osamostaljenja Republike Hrvatske do danas. Izložba je podjeljena u tri tematske cjeline: Rušenje i devastacija, Transformacije u reprezentaciji NOB-e i Novi koncepti. Tri cjeline pokušavaju obuhvatiti neke aspekte povijesnih situacija u kojima su spomenici nastali i u kojima su rušeni. Postupno razaranje socijalne stečevine Jugoslavije događalo se u sjeni ideološke borbe protiv "nazadnog" i "totalitarnog" projekta socijalističke Jugoslavije, a spomenici NOB-a kao materijalni izraz ideologije bratstva i jedinstva te solidarne borbe naroda Jugoslavije nisu se mogli uklopiti u novonastalu političku situaciju.

Na izložbi će biti prikazane arhivske fotografije i fotografije sadašnjega stanja spomenika, snimljene u protekle tri godine koliko traje projekt. Za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirane detaljne diskusije o prošlosti i sadašnjosti, te će se pokušati osmisliti budućnost spomenika NOB-a. Izložba se otvara u utorak, 18. rujna, u 20 sati u galeriji Nova, a izloženi materijali moći će se pogledati do 17. studenog.

Izložbu su podržali Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH i Rosa Luxemburg Stiftung, a realizira se u sklopu projekta WHW-a Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?) koji podržava program Kultura 2007-2013 Europske Unije.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.09.2012

VEZANE VIJESTI

Kako misliti spomenik revoluciji?

Izložba-akcija Jučer sutra kustosice Vesne Vuković bavi se memorijalima kao društvenim prostorom.