Spomenik prosperitetnom vremenu | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Spomenik prosperitetnom vremenu

Svojim boravkom na Otvorenom studiju Galerije Miroslav Kraljević umjetnica Katerina Duda samo je načela kompleksno istraživanje čiji svaki oljušteni sloj otkriva novi.

02.04.2016 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U suradnji s galerijskim timom, ovom će se temom nastaviti baviti i dalje. Ipak, za kraj svog službenog boravka na Otvorenom studiju, Katerina Duda u subotu, 2. travnja u 19 sati predstavit će do sada dotaknute segmente istraživanja.

“Posljednjih nekoliko tjedana koliko provodim u Otvorenom studiju u galeriji Miroslav Kraljević bavim se zgradom u kojoj je galerija smještena. Dovršenu '83. godine, zgradu INA-e već tada prate kritike megalomanskog projekta smještenog u pogrešan kontekst, dobro odrađenog za veliku korporaciju na šestoj aveniji u New Yorku, a ne jugoslavenski slučaj (Knežević, G. 'Zamišljanja o načelima', Čovjek i prostor 3/83, broj 360). Danas, tridesetak godina kasnije, kada INA prolazi restrukturaciju vlasništva, a jugoslavenski slučaj se može činiti kao industrijski ideal, zgradu možemo promatrati kao spomenik nekom prosperitetnom vremenu.

Tema zgrade u Šubićevoj 29 tako načinje nekoliko slojeva. Prije svega, onaj o kontekstu i arhitekturi projekta koji osamdesetih nailazi na otpor lokalne zajednice, popraćenog pitanjem planiranja poslovnog Zagreba, bitnom temom tih godina. Nadalje, postavlja se pitanje koliko sam prostor u Šubićevoj reflektira današnju situaciju, a koja se odnosi na pomalo neizvjesnu budućnost jednog od najbitnijih poduzeća u zemlji. Naposljetku, treći sloj koji se nazire je priča o samoj galeriji čiji je kontekst neodvojiv od same zgrade”, stoji u najavi.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 31.03.2016