Spomenik protestu | kulturpunkt

Najave Performans

<

Spomenik protestu

U nastavku UrbanFestivala, Marko Marković će održati performans na Trgu Franje Tuđmana.

13.09.2013 , Zagreb - Trg Franje Tuđmana
  • A
  • +
  • -

"Spomenik protestu akcija je koja podiže spomenik u čast "malom čovjeku", svima koji shvaćaju važnost borbe za svoja prava i prava drugih. Akcija je posvećena svim hrabrim ženama, muškarcima, mladima i starima koji dižu svoj glas i koračaju ulicama. Živi spomenik je poticaj drugima da počnu aktivno djelovati protiv represivnih normi vladajućeg aparata - on je poziv na samoorganizirani otpor.

Naša je dužnost upozoravati na društvene probleme, nuditi rješenja i zahtijevati odgovore. Naša je odgovornost i obaveza suprotstavljati se ekonomskoj nejednakosti, ustrojstvu klasnih razlika, netoleranciji te drugim represivnim oblicima i mjerama koje nameću vladajuće strukture“, najavio je Marko Marković

Marko Marković, rođen u Osijeku, diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2007. Istražuje različite medije: video, instalaciju, ambijent, performans i hepening. Često u svoje radove uključuje publiku i tretira njihovu participaciju kao izražajno sredstvo. Osnivač je i član fleksibilne formacije Adistia, grupe pojedinaca koja djeluje kroz performans, kao umjetnička grupa, umjetnička komuna ili organizacija. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Frontmen je punk/noise/electro benda Ilija i zrno žita. A 2011. primio je nagradu Radoslav Putar za najboljeg mladog vizualnog umjetnika.

U 12 godina trajanja UrbanFestivala, brojni su se projekti i intervencije odvili na različitim zagrebačkim trgovima, a temi trga u cijelosti je posvećeno novo festivalsko izdanje, prvi put formatirano kroz trogodišnji period. Trajanje od 2013. do 2015. omogućuje dulje istraživanje fenomena trga i njegovu refleksiju u današnjoj dominaciji neoliberalne paradigme koja rastače potencijal grada za političku mobilizaciju, kao za razvijanje umjetničkih i drugih suradničkih projekata kroz više faza. Naslovom Natrag na trg! UrbanFestival13 direktno se referira na istoimeni dokumentarni film Petra Loma u kojem autor prati nekoliko politički angažiranih priča stanovnika postrevolucionarnog Egipta. Imajući na umu demonstracije na trgu Tahrir, ali i borbu za očuvanje javnog prostora na Cvjetnom trgu u Zagrebu, istraživat će se koje su političke i ekonomske promjene utjecale na transformaciju političke funkcije te urbanističke jedinice. Pitajući se koji su mogući načini ponovnog prisvajanja trga kao javnog prostora i mjesta političke konfrontacije istražuju se trgovi u različitim dijelovima Zagreba. Kroz radionice i umjetničke izvedbe od lipnja do prosinca 2013. u prvoj etapi projekta otvara se prostor za ponovno preispitivanje funkcije trgova na kojima je trend privatizacije javnog prostora očit i već notoran, kao i za pronalaženje novih punktova i novih načina djelovanja.

Na ovogodišnjem programu, uz performans Marka Markovića koji se održava u petak 13. rujna u 17 sati, u tijeku je performans Šapći, pričaj, pjevaj, viči Željke Blakšić, koji se održava na različitim trgovima do 14. rujna. Potom slijedi radionica pod vodstvom Selme Banich, Vježbanje nenastanjivih prostora, koja se održava od 21. do 27. listopada na zagrebačkim trgovima. Za performans Prva internacionala šoping centara umjetničkog kolektiva LIGNA, koji će se održati na Cvjetnom trgu, datum će biti objavljen naknadno.

Organizator UrbanFestivala je [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture, a kustosice su Ivana Hanaček i Ana Kutleša

 
Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 11.09.2013