Spontani niz autoaktova | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Spontani niz autoaktova

Izložba Treća serija autoaktova 2015-16 Mare Bratoš hrabro prati suočavanje s vremenom gdje je autorica i drska i samosvjesna, snimljena digitalnom tehnikom.

17.07.2017 - 27.07.2017 , Dubrovnik - Galerija Flora

Nakon Zagreba, Mara Bratoš izložbu Treća serija autoaktova 2015-16. predstavlja i u rodnom Dubrovniku. Izložba hrabro prati suočavanje s vremenom gdje je autorica i drska i samosvjesna, snimljena digitalnom tehnikom.

Otvorenje izložbe je 17. srpnja u 21 sat u Galeriji Flora, a ostaje otvorena do 27. srpnja.

"Ova serija fotografija Mare Bratoš nastala je 2015. godine i završna je sekvenca spontanog niza od tri serije autoaktova koje su se čudnom podudarnošću događale u razmacima od točno deset godina.

Prva serija analognih crnobijelih fotografija manjeg formata nastala je 1995 (Autoaktovi u šumi), dok je Mara još bila studentica kamere u na ADU u Zagrebu. Druga serija, nastala deset godina kasnije, 2005., rad je već afirmirane fotografkinje, s iskustvom snimanja kako drugih tako i sebe same. Riječ je o velikim kolor povećanjima scenski aranžiranih prizora.  

Sve ove serije bitno se međusobno razlikuju, kako po tehnologiji tako i po izrazu.

Ova posljednja, osim što je, u skladu s vremenom, ostvarena u digitalnom obliku, i po pristupu je drugačija od obje prethodne. Više je tu ekspresije pa i naturalizma koji je započeo već u detaljima prethodne serije. Već i same po sebi ove fotografije svjedoče proteklo vrijeme koje Mara i ne pokušava nijekati. Nema retuša niti poze koja bi eventualno prikrila tragove proteklih godina, naprotiv, povremeno ona te znakove vremena upravo naglašava", piše u predgovoru Antun Maračić.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.07.2017