Spontani trenutci u idealiziranom svijetu prirode | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Spontani trenutci u idealiziranom svijetu prirode

Serija fotografija Ane Opalić posvećena dubrovačkim vrtovima prikazuje isječke gradskih đardina u kojima hvata sadašnji trenutak, bez nastojanja da se prikaže grandioznost prošlog.

09.05.2018 - 29.05.2018 , Dubrovnik - Galerija Flora
  • A
  • +
  • -

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Udruga PLACA – kolektiv za istraživanja o prostoru organiziraju izložbu Ane Opalić pod nazivom Vrtni grad koja se održava u srijedu, 9. svibnja u Galeriji Flora s početkom u 19 sati. Izložba se odvija u sklopu projekta Dubrovački vrtni grad čiji je cilj revalorizacija specifičnog i iznimno vitalnog tipa urbanizma, nastalog dugotrajnom evolucijom zapadnih gradskih predgrađa (Pila, Konala i Boninova) kao vrtnog kontrapunkta gustom urbanizmu grada unutar zidina.

"Serija fotografija Ane Opalić posvećena dubrovačkim vrtovima prikazuje isječke različitih gradskih đardina, tog fenomena dubrovačke arhitekture kojeg pratimo još od renesansnog doba, a mišljeni su kao idealizirani svjetovi prirode u kojima se ogleda duhovna (i materijalna) kultura življenja. I, kako bi tema možda nalagala, a zainteresirani promatrač očekivao, ove fotografije ipak nisu nostalgično opijelo nekad uzvišenijim i kontemplativnijim oblicima života. Nema u Aninim fotografijama moraliziranja niti nastojanja da se prikaže grandioznost prošlog. Upravo suprotno. Ono što nas zaokuplja pri prvom pogledu na ovaj fotografski niz je spontanost trenutka", piše u predgovoru izložbi Helena Puhara

Izložba je otvorena do 29. svibnja 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 08.05.2018