Sporna povijest braka | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Sporna povijest braka

Tema novog Književnog kluba Knjižnice i čitaonice Tabule Rase je "Brak – spolni ugovor o korištenju?".

26.06.2014 , Čakovec - Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa
  • A
  • +
  • -

U svojoj knjizi Spolni ugovor Carole Pateman navodi kako "Ugovorna koncepcija braka pretpostavlja ideju pojedinca kao vlasnika. Bračnim se ugovorom uspostavlja legitiman pristup spolnoj imovini u osobi. Kant se od svih teoretičara ugovora najviše približio gledištu da brak nije ništa drugo do li ugovor o spolnom korištenju". Susan Squire pak u svojoj knjizi Ne uzimam – sporna povijest braka piše: "Brak se kao takav razvio kako bi se ustanovilo pokroviteljstvo nad ženama i kontrolirao njihov seksualni život. Provokativno? Možda. Istinito? Sigurno".

Je li brak ono što piše u Bibliji, isključivo odnos muškarca i proizvoda njegova rebra, a sve s ciljem razmnožavanja i očuvanja ljudske vrste? Ili je brak možda potpuno romantična institucija, u čijim je temeljima isključivo i jedino ljubav, po mogućnosti vječna ili barem dok netko od zaljubljenih ne ode na vječna lovišta? Ili je brak samo komad papira, formacija u međuljudskim odnosima koja danas često završava razvodom jer se nikome ne da desetljećima mučiti s osobom koju više ne može smisliti? Brak su možda i brojne porezne olakšice i nasljedna prava, dakle samo ono definirano zakonima i državnim propisima, bez ikakvog društvenog konteksta?

"Pokrenut ćemo brojna i sporna pitanja o instituciji braka i koliko se ta institucija koristila za podčinjavanje žena kroz povijest te koliko je patrijarhat duboko ukorijenjen u suvremenom društvu. Na književnom klubu ugostit ćemo Zorice iz udruge Zora", najava je Književnog kluba koji će se održati u četvrtak, 26. lipnja, u 18 sati u prostoriji Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa na adresi Dr. Ivana Novaka 38 u Čakovcu (zgrada Starog Hrasta, prvi kat). Književni klub održava se u sklopu stalnog programa act.klub, a voditelj Knjižnice i čitaonice je Sebastijan Brumec.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.06.2014