Sram i samuraji | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Sram i samuraji

U okviru projekta Srami se! održava se čitateljska večer s tematskim fokusom na sram kao javni koncept.

21.10.2014 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević

Raspravljat će se o tekstu Eika Ikegamija Sram i samuraji: institucije, povjerenje i autonomija u elitnoj kulturi časti. Eiko Ikegami iznosi studiju slučaja odnosa prema sramu unutar samurajske predmoderne japanske kulture koja je prvenstveno elitna muška kultura. U tekstu se razlaže kako je koncept srama tijesno vezan s usponom i transformacijom samurajske elite i njihovih političkih institucija. Studija slučaja poimanja i uloge srama u predmodernom Japanu donosi kompleksnost interakcije između pojedinca i društva. Nastojat će se istražiti zašto je pojam srama bio javni koncept u predmodernom Japanu i na koji se način odnosi prema aktualnoj politici. Tekst će predstaviti jedna od kustosica projekta Srami se! Irena Borić, a možete ga preuzeti ovdje.

Srami se! je interdisciplinarni višegodišnji projekt pokrenut od strane Galerije Miroslav Kraljević, Centra suvremenih umjetnosti iz Celja i Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva. Projekt uspostavlja platformu za umjetničko i teorijsko istraživanje pojma srama uvjetovanog specifičnim političkim, ekonomskim i društvenim kontekstom. Kakve su posljedice ako dominantne strukture moći označe određene događaje, načine ponašanja ili identitete sramotnim za pojedinca ili zajednicu? Projekt polazi od razumijevanja srama kao posljedice uvjetovane društvenim i kulturološkim djelovanjem čiji je doživljaj osoban i/ili kolektivan unutar javne i/ili private sfere.  Pritom  postavlja pitanja: koji identiteti i prakse se smatraju sramotnima i koje strukture ili pozicije imaju moć označiti ih takvima? Može li se sram shvatiti kao simptom uslijed prekida s uspostavljenim normativnim ponašanjem, ekonomskim ideologijama, političkim ciljevima i oblicima patrijarhalne dominacije? Može li čin sramljenja djelovati kao mehanizam koji održava postojeće odnose moći i omogućava sredstvo kontrole društva?

Kustosice projekta Srami se! su Ana Kovačić i Irena Borić.

Čitateljska večer bit će održana u utorak 21. listopada u 19 sati u Galeriji Miroslav Kraljević. Svi zainteresirani za sudjelovanje prijaviti se mogu na adresi elektroničke pošte

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 14.10.2014