Sram, krivnja i nasilje | kulturpunkt

Najave Projekt

<

Sram, krivnja i nasilje

U okviru projekta Srami se! u Galeriji Miroslav Kraljević održava se filmsko i čitalačko popodne s tematskim fokusom na suodnosu srama i krivnje.

17.01.2015 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U subotu, 17. siječnja od 16 do 18 sati na rasporedu je film The Act of Killing Joshue Oppenheimera, a potom od 18.30 do 20.30 čitalačka grupa posvećena tekstu Shame, Guilt and Violence Jamesa Gilligana

Odred smrti javio se u Indoneziji 1965. svrgavanjem vlasti od strane vojske i u manje od godinu dana pomogli su vojsci da ubije više od milijun navodnih komunista, etnickih Kineza i intelektualaca. U The Act of Killing neki od aktera Odreda smrti pristaju ispricati svoju pricu o tome no njihovo sudjelovanje u filmu nije dokumentarističko svjedočanstvo: oni glume sami sebe ali i svoje žrtve, i ponovno proživljavaju te zločine. Kao da to nije dovoljno, čak biraju i žanr u kojemu će se to iskustvo odglumiti: mjuzikl, vestern ili kriminalisticki film, na primjer. Oni žele biti zvijezde svojih omiljenih žanrova: gangsterskog filma, vesterna, mjuzikla.

Film će predstaviti Ana Kovačić.

U tekstu Sram, krivnja i nasilje James Gilligan iznosi iskustva vezana uz dugogodišnji rad sa zatvorenicima, kojim je želio istražiti uzroke i mogucnost prevencije nasilja kao i njegovu povezanost s "varijetetima moralnog iskustva". Autor sram razmatra kao posljedicu destrukcije sebstva gdje se nasilno ili agresivno ponašanje javlja kao pokušaj postizanja osjećaja suprotnog sramu. Razmatra, takoder, suodnos srama i krivnje – dok kazna može pojačati osjećaj srama, ona obično umanjuje osjećaj krivnje. Nastojat će se istražiti veza krivnje i srama kako ih definira Gilligan te ih pokušati primijeniti na nizu primjera navedenih u tekstu, kao i na filmu The Act of Killing Joshue Oppenheimera.

Tekst će predstaviti članica kustoskog tima Galerije Miroslav Kraljević Sanja Sekelj.

Svi zainteresirani za čitanje teksta i prije same čitalačke mogu se javiti Ani Kovačić putem elektroničke pošte

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.01.2015