Sramno lice kritike | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Sramno lice kritike

Polazeći od recentnih primjera, tribina One nadiru u falangama: seksizam i kritika nastoji potaknuti raspravu o raširenosti seksizma i mizoginije u ovdašnjoj kritičarskoj praksi.

02.10.2018 , Zagreb - Vila Arko
  • A
  • +
  • -

Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski PEN centar i udruge Kurziv i Kulturtreger pozivaju na tribinu One nadiru u falangama: seksizam i kritika, koja će se održati u utorak, 2. listopada u 19 sati u dvorani vile Arko (Basaričekova 24).

Sudionici tribine su književna kritičarka Katarina Luketić, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević, književna kritičarka Nađa Bobičić, profesorica i književna teoretičarka Maša Grdešić, novinarka Ivana Perić i predsjednik PEN-a i pjesnik Tomica Bajsić. Razgovor će moderirati novinarka i književnica Antonela Marušić.

Izravan povod za tribinu je kritika romana Korane Serdarević Eksperiment Irene Tot Ivice Matičevića objavljena ovog ljeta u književnom časopisu Republika. Kako stoji u najavi, "govor mržnje, seksizam i mizoginija koje ovaj tekst promiče ni tri mjeseca nakon što je objavljen nisu naišli na adekvatnu osudu većine institucija s kojima njezin autor surađuje. Kratkim priopćenjem obratio se nedavno tek Odsjek za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta".

Mizoginija i seksizam nisu rijetki ni u glazbenoj kritici. Na glazbenom portalu Ravno do dna prošle je godine objavljen sporan tekst glazbenog kritičara i novinara Zorana Stajčića, kao i članak Cigarete poslije koitusa Đina Kolege. Na ove tekstove reagirao je cijeli niz autorica i autora na feminističkim i nezavisnim portalima.

Nadovezujući se na ove slučajeve, tribina će nastojati adresirati sljedeća pitanja: Što je (književna) kritika i kome je namijenjena? Kako živi kritika u Hrvatskoj? Postoje li zakonitosti forme i tko ih propisuje? Što karakterizira kritičko pisanje u Hrvatskoj i regiji? Kakvi su uvjeti ovog dijela književne proizvodnje? U kojoj su mjeri seksizam i mizoginija prisutni u književnom/umjetničkom polju i kritici? 

Razgovarat će se i o odgovornosti urednika časopisa, portala i elektroničkih publikacija za tekstove koje objavljuju autori te odnosu između ključnih aktera u polju: izdavača, književnih autora i autora kritike.

Tribina je dio projekta Svijet oko nas: osnaživanje kritike u regiji koji provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba, Kontrapunkt iz Skopja, SCCA-Ljubljana i SEEcult.org iz Beograda, uz potporu Zaklade Kultura nova.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 27.09.2018