Sramotne migracijske politike | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Sramotne migracijske politike

Nevladine udruge okupljene oko Oxfama, Human Rights Watcha i Amnesty Internationala digle su glas protiv vanjske politike EU-a fokusirane na kontrolu migracije.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Jenn Weiss / Flickr

  • A
  • +
  • -

Europska unija, projekt izgrađen na ruševinama katastrofalnog rata, otvorit će mračno poglavlje svoje povijesti ukoliko ne odbaci prijedlog Europske komisije o migracijama, ističe se u priopćenju skupine od stotinjak nevladinih organizacija među kojima su i Oxfam, Human Rights Watch i Amnesty International i dodaje da glavni cilj vanjske politike EU-a ne može biti instrumentalizacija "zemalja trećeg svijeta" u sprečavanju priljeva izbjeglica prema Europi. 

Naime, Europa komisija u lipnju je najavila novi partnerski program koje predviđa "snažniju suradnju s trećim stranama radi boljeg upravljanja migracijama", a ti bi pak moglo završiti poslovičnim "zavrtanjem ruke", odnosno uvjetovanjem eventualne financijske i druge pomoći tim zemljama s obzirom na rezultate koje postignu u zaustavljanju migranata. 

Radi se o potezu koji bi mogao, upozorava se u apelu, "rezultirati vanjskom politikom koja će imati samo jedan cilj - zaustaviti migraciju nauštrb europske vjerodostojnosti i s negativnim učinkom na obranu temeljnih ljudskih prava" te aludira i na nedavnu odluku organizacije Liječnici bez granica koja je odbila financiranje Europske unije i zemalja članica, želeći na taj način osuditi "sramotnu" migracijsku politiku bloka, utjelovljen u sporazumom s Turskom koja će, u zamjenu "za političke i novčane nagrade", na svom teritoriju zadržavati izbjeglice. 

Obnovljeno partnerstvo s trećim zemljama, ističe Europska komisija, bit će u obliku prilagođenih "paktova" koji će se pripremati u skladu sa stanjem i potrebama svake partnerske zemlje, ovisno o tome je li riječ o zemlji porijekla, tranzitnoj zemlji ili zemlji koja ugošćuje mnogo raseljenih osoba. Kratkoročno će Europska komisija sklopiti paktove s Jordanom i Libanonom te raditi na dogovaranju paktova s Nigerom, Nigerijom, Senegalom, Malijem i Etiopijom i istovremeno pojačati aktivnosti s Tunisom i Libijom, prenosi Hina.

Prema posljednjim procjenama UN-a, broj raseljenih uslijed oružanih sukoba uvelike je nadmašio prošlogodišnju brojku od 60 milijuna ljudi.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.06.2016

VEZANE VIJESTI

Život pravih susjeda

Piše: Martina Domladovac
Slikovnice i knjige za djecu koje opisuju iskustva izbjeglica i migranata doprinose razumijevanju, znatiželji i empatiji djece prema drugima i drugačijima u svojoj zajednici.

Decentralizacija solidarnosti

Piše: Matija Mrakovčić

Počeo je rad na planu za integraciju izbjeglica koje u Hrvatsku dolaze prema dogovorenim kvotama, javlja inicijativa Dobrodošli!.

Kriminalizacija i detencija izbjeglica

Piše: Martina Domladovac
Arbitrarno izdvajanje i oduzimanje slobode izbjeglicama ima isključivu svrhu zastrašivanja, fizičke i simboličke degradacije te kriminalizaciju.