Sraz poetske vizije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Sraz poetske vizije

Projektom Studije drhtanja: treći stupanj Damir Očko predstavljat će Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu.

Pripremio: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Temeljem Javnog poziva koje je Ministarstvo kulture objavilo za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 56. Međunarodnoj izložbi vizualne umjetnosti što će se održati od 9. svibnja do 22. studenog 2015. godine, pod ravnanjem kritičara, kustosa, pisca i izdavača Okwuija Enwezora.

Ocjenjivački sud u sastavu Branko Franceschi (predsjednik), Iva Rada Janković, Sunčica Ostoić, Berislav Šipuš, Nevena Tudor Perković, odlukom većine izabrao je projekt Damira Očka Studije drhtanja: treći stupanj u kustoskoj koncepciji Marca Bembekoffa koja obuhvaća postojeće radove i novu filmsku produkciju.

"Opreka osobnog i vanjskog u Očkovom se recentnom radu iskazuje kao sraz poetske vizije s opresivnim društveno-političkim okruženjem, što njegovom stvaralaštvu nadahnutom egzistencijalnim iskustvom poratno-tranzicijske Hrvatske otvara široki prostor komunikacije unutar međunarodnog konteksta manifestacije i dobru rezonancu s njenom središnjom temom. Vrhunska estetska razina, vizualna kultiviranost i produkcijski standard, dosadašnji uspjesi na međunarodnoj sceni i globalna relevantnost poruke Damira Očka, te činjenica da je njegova suradnja s Marcom Bembekoffom kao primjer uspješne sinergije umjetnika i kustosa već dala relevantne rezultate, daju solidne temelje procjeni da će iskazano povjerenje rezultirati uspješnim i zapaženim nacionalnim paviljonom", stoji u obrazloženju izbora.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.12.2014