Srce grada | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Srce grada

Društvo arhitekata Zagreba stručnim je istraživanjem utvrdilo da Savica ima manjak adekvatnog javnog prostora i time pružilo podršku inicijativi protiv gradnje crkve u tamošnjem parku.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Suzana Dobrić Žaja

  • A
  • +
  • -

Kao što smo već pisali, Park Trnjanska Savica centralna je kvartovska zelena površina omeđena zgradama i time mjesto susreta, igre, rekreacije i druženja lokalne zajednice, a posljednjih je mjesec dana poprište obnovljenog sukoba između građana naselja s jedne te gradskih vlasti i crkve s druge strane. Nakon što je župa Blaženoga Alojzija Stepinca zatražila lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve na mjestu parka, reagirali su građani okupljeni u inicijativu "Čuvamo naš park", a da bi ih potom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić - zbog toga što se protive devastaciji kvartovskog parka - proglasio "sljedbenicima Komunističke partije".

Ipak, mada je uvid u dokumentaciju bio zakazan u jeku godišnjih odmora i to tek u jednom terminu za čak tri stotine građana koji žive u neposrednoj blizini parka, prigovori su podneseni te se na jednom mjestu pobrojani svi problemi ovog slučaja: od činjenice da bi crkva zauzela 22, umjesto najavljenih 9,4 posto parka, do netočnih podataka o vlasništvu zemljišta.  

S druge strane, i unatoč Bandićevom ublaživanju retorike, javna podrška građanima je neupitna, a sada stiže i od Društva arhitekata Zagreba koje je stručnim istraživanjem utvrdilo da Savica ima manjak adekvatnog javnog prostora. "Stav je Društva arhitekata Zagreba", ističe se u pismu podrške, "da planiranje izgradnje crkve na lokaciji glavnog parka, kao jednog od nositelja kvartovskog identiteta i socijalnog kapitala, predstavlja korak unazad i a da za poziciju crkve treba iznaći kvalitetnije urbanističko rješenje kakvo poznajemo primjerice u Sigetu".

I unatoč tome što su, kako ističu iz DAZ-a, svi argumenti na strani građana, odnosno očuvanja prostora javno uređenog parka, lošija nas povijest - spomenimo samo slučaj gradnje crkve u zagrebačkom naselju Travno - uči da bi se ta odluka ipak mogla donijeti iza zatvorenih vrata. Daleko od javnosti, daleko od srca grada. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.07.2016

VEZANE VIJESTI

Mjesta okršaja

Piše: Vatroslav Miloš
Građani od gradskih vlasti traže da se crkva na Savici ne gradi na prostoru parka, a na Britancu ugostitelji i obrtnici ustaju protiv samovolje Milana Bandića.

Umjetnost transformira grad

Piše: Tihana Bertek

Prema ideji inkluzivne zajednice koju promiče kampanja Zagreb: otvoreni grad? na fasadi jedne od zgrada u Vojnovićevoj novi je mural izradio Miron Milić.

Park je naš

Piše Vatroslav Miloš
Nakon Travnog, i Trnjanska Savica našla se u situaciji "crkva ili park".