Srce suvremenih filozofskih debata | kulturpunkt

Najave Program

<

Srce suvremenih filozofskih debata

Škola neophodnog znanja Multimedijalnog instituta nastavlja se gostovanjima Nathana Browna, Catherine Malabou i Érika Bullota.

30.01.2017 - 01.02.2017 , Zagreb - net.kulturni klub mama

Nathan Brown; FOTO: Tomislav Medak

  • A
  • +
  • -

Nastavljajući program male Škole neophodnog znanja u kojoj su – između ostalih – gostovali Dubravka Ugrešić, Peter Szendy, Slobodan Šijan i Eyal Sivan, početkom 2017. u Zagrebu gostuju Nathan Brown, Catherine Malabou i Érik Bullot. Nathan Brown će u svom trodnevnom seminaru uvesti u srce suvremenih filozofskih debata, oko Quentina Meillassouxa i nedavno na hrvatskom objavljene knjige Poslije konačnosti.

U ponedjeljak, 30. siječnja u 17 sati na programu je Racionalistički empirizam, dijalektički materijalizam – Od Althussera do Meillassouxa, u utorak, 31. siječnja u 17 sati slijedi Kriterij imanencije i transformacija strukturalne kauzalnosti – Od Althussera do Théorie Communiste, a u srijedu, 1. veljače u 17 sati - Spekulativni idealizam, spekulativni materijalizam – Hegel, Heidegger, Meillassoux.

Nizom od tri izlaganja teorijski će biti uobličen “racionalistički empirizam” kao metodološka putanja modernog i suvremenog mišljenja te će biti predstavljene njene implikacije za komunističku politiku, spekulativnu epistemologiju i filozofiju vremena. Prvo predavanje će osvijetliti udio rada Quentina Meillassouxa u reorijentaciji dijalektičkog materijalizma koju je proveo Louis Althusser. Drugo predavanje će biti posvećeno nasljedovanju althusserijanske teorije od strane Théorie Communiste – branit će se teza da Théorie Communiste uspijeva udovoljiti spinozističkom “kriteriju imanencije”, što nije pošlo za rukom Althusseru, putem racionalističko-empirističkog razumijevanja veze između komunističke teorije i prakse. Posljednje predavanje vraća se na ontološke implikacije Meillassouxovog spekulativnog materijalizma situirajući ih nasuprot Hegelovom spekulativnom idealizmu i rekonstruirajući na toj osnovi teoriju vremenu izloženu u Meillassouxovoj neobjavljenoj doktorskoj disertaciji.

Cilj je ovih predavanja promisliti metodološke posljedice suvremene spekulativne filozofije tako da ih se pritom ne svede na teorijski trend ili antikantovsku tiradu, nego da ih se shvati kao razvoj alternativne povijesti političkog, epistemološkog i ontološkog mišljenja — racionalističkog empirizma — koji Meillassouxov rad unapređuje.

Nathan Brown direktor je Centra za proširenu poetiku na montrealskom sveučilištu Concordia. Autor je monografije The Limits of Fabrication – Materials Science, Materialist Poetics.

Svoje sudjelovanje možete najaviti putem elektroničke pošte do 25. siječnja.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.01.2017