Srđ počinje na Stradunu | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Srđ počinje na Stradunu

Članovi Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma o izgradnji platoa Srđ održali su konferenciju za medije.

  • A
  • +
  • -

U prostoru Lazareta, 24. siječnja, konferenciju je otvorila i vodila članica Organizacijskog odbora i članica inicijative Srđ je naš Ivana Butigan uz konstataciju da je "napokon došao dan da se glas građana čuje i da se pristupi prikupljanju potpisa za raspisivanje toliko zahtjevanog referenduma". Na konferenciji su sudjelovali članovi Organizacijskog odbora Ivan Viđen, Igor Miošić, Mariela Marković i Enes Ćerimagić.

Igor Miošić, profesor filozofije i član inicijative Srđ je naš, izjavio je kako unatoč mišljenju stručne javnosti političke elite guraju projekte koji pogoduju spekulativnom kapitalu i privatnom interesu te izbjegavaju saslušati glas javnosti. Tako sadašnja gradska vlast po istom modelu nastoji progurati apartmanizaciju Srđa, unatoč predizbornim obećanjima o raspisivanju referenduma, time potvrđujući kontinuitet ignoriranja građana i javnog interesa koji je započet već za vrijeme prethodne vlasti. Iz navedenih razloga, a uz podršku zainteresiranih građana, osnovan je ovaj organizacijski odbor radi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o Srđu.

Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije, istaknuo je da referendum raspisuje gradsko Vijeće, ali da prijedlog za njegovo raspisivanje mogu dati gradonačelnik, jedna trećina gradskih vijećnika, odnosno da se on mora raspisati ukoliko prijedlog podrži dvadeset posto birača. S obzirom na to da ni gradonačelnik niti gradski vijećnici nisu zatražili njegovo raspisivanje, uz podršku zainteresiranih građana, Odbor je odlučio do raspisivanja referenduma doći težim i zahtjevnijim putem, odnosno prikupljanjem potpisa građana. Prema posljednjem popisu, potrebno je nešto više od osam tisuća potpisa.

Prikupljanje potpisa počinje u petak, 1. veljače, i trajat će do 15. veljače, prema zakonski propisanom roku, na lokacijama ispred Sponze, na Pilama, na pošti Lapad, ispred Tommya, na placi u Gružu, u Našem domu u Mokošici, a bit će organizirano i prikupljanje potpisa na otocima, na Bosanci i drugim mjestima. Sva mjesta i tehničke informacije o referendumu biti će na vrijeme objavljene na stranici.

Mariela Marković, profesorica hrvatskog jezika i članica inicijative Srđ je naš, pozvala je građanke i građane Dubrovnika da daju svoj potpis kojim će obvezati gradsko Vijeće da raspiše referendum i pritom naglasila: "Kakvo god bilo vaše mišljenje o projektu na platou Srđa, važno je da o njemu zajednički odlučimo na referendumu. Kako je nedavno rekao jedan naš ugledni sugrađanin, ''Srđ počinje na Stradunu''. Srđ nije samo jedna goletna padina ponad grada, on je integralni dio grada. Upravo vas zato još jednom pozivam da produžite svoj đir Stradunom, za početak do najbližeg mjesta za prikupljanje potpisa za referendum".

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.01.2013