Stalna izloženost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Stalna izloženost

Izložba Skretanje pogleda rezultat je projekta u sklopu kojeg se umjetnički i teorijski istraživao pojam srama.

02.10.2015 - 30.10.2015 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević

Ivana Pipal, Upute za upotrebu: ljudsko tijelo

  • A
  • +
  • -

Izložba Skretanje pogleda dio je višegodišnjeg projekta Srami se! pokrenutog od strane Galerije Miroslav Kraljević, CELEIA - Centra suvremenih umjetnosti iz Celja i Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva. Projekt uspostavlja platformu za umjetničko i teorijsko istraživanje pojma srama uvjetovanog specifičnim političkim, ekonomskim i društvenim kontekstom.

"Polazeći od razumijevanja srama kao posljedice uvjetovane društvenim i kulturološkim djelovanjem čiji je doživljaj osoban i/ili kolektivan unutar javne i/ili private sfere postavljena su pitanja: koji identiteti i prakse se smatraju sramotnima i koje strukture ili pozicije imaju moć označiti ih takvima? Može li se sram shvatiti kao simptom uslijed prekida s uspostavljenim normativnim ponašanjem, ekonomskim ideologijama, političkim ciljevima i oblicima patrijarhalne dominacije? Može li čin sramljenja djelovati kao mehanizam koji održava postojeće odnose moći i omogućava sredstvo kontrole društva?", stoji u najavi izložbe.  

Skretanje pogleda o pojmu srama govori kroz radove Nicole Hewitt, Louie+Jesse, Ivane Pipal, Olivera Resslera i Chloé Turpin. Naziv izložbe preuzet je od crteža Ivane Pipal koji prikazuje mnoštvo očiju istovremeno aludirajući na stalnu izloženost pogledima, kao i izbjegavanje uzvraćanja pogleda. Mađarski mitolog Károly Kerényi stid veže uz promatranje jer pretpostavlja ujedno pasivnost i aktivnost, biti promatran i promatrati. Izložba promišlja uvjetovanost srama pogledom, fokusirajući se na javni aspekt srama koji je posljedica dominantnih društvenih obrazaca.

Izložba će biti otvorena od 2. do 30. listopada u Galeriji Miroslav Kraljević.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 30.09.2015