Stanja između i čekaonica tvrđave Europa | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Stanja između i čekaonica tvrđave Europa

Ana Dana Beroš izabrana je u tim vrhunskih kustosa čiji je zadatak pripremiti središnju skupnu izložbu na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture.

Projekt Monditalia, FOTO: Venecijanski bijenale arhitekture

  • A
  • +
  • -

Prema službenoj mrežnoj stranici Bijenala, prenosi Culturenet, selektor i izlagač Rem Koolhaas, voditelj arhitektonskog ureda OMA/AMO i jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata, izabrao je Anu Danu Beroš kao jednu od 40 arhitekata i arhitektonskih timova iz cijelog svijeta.

Ovogodišnji Venecijanski bijenale arhitekture bit će otvoren 7. lipnja i prvi put u povijesti traje gotovo punih šest mjeseci, presijecajući se s izložbama filma, plesa, glazbe i teatra. Bijenalnu izložbu Fundamentals (Osnove) Koolhaas je koncipirao kao trodijelno istraživanje osnova arhitekture, unutar koje se središnja izložba u Arsenalima naziva Monditalia, a predstavlja kolektivnu reprezentaciju talijanske arhitekture i povijesti.

Kustoski projekt Ane Dane Beroš Intermundia istražuje transeuropske i intraeuropske migracije u kojem, umjesto da promatra centre za ilegalne migrante kao autonomne zone u žarištima društvenih sukoba, nastoji istražiti taj problem kroz prizmu ambivalentnog "stanja između". Centri su mjesta u kojima se istodobno isprepleću snage autoriteta (političkog, društvenog), autentičnosti jedinki iz najrazličitijih kulturnih sredina svijeta i njihove (ne)mogućnosti kulturnog prijevoda.

Projekt propituje načine na koji se može destabilizirati rigidnost institucije "zatvorenih čekaonica" ulaska u tvrđavu Europu, redefinirajući pritom i naše stalno mijenjajuće identitete, u kojima nisu pošteđeni ni klimavi temelji tzv. afektivne solidarnosti, empatije i povezivanja s drugima. Na projektu surađuju multimedijalni umjetnik Bojan Gagić kao oblikovatelj svjetla i zvuka, Rafaela Dražić, umjetnica i grafička dizajnerica, te ARCHIsquad kao istraživači.

Autorica projekta Ana Dana Beroš diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007. godine. Suosnivačica je grupe ARCHIsquad - odreda za arhitekturu savjesti, članica Programskog odbora međunarodnog ciklusa konceptualnih arhitektonskih natječaja Think Space, te članica Savjeta uredništva časopisa Oris. Nedavno je nominirana za prestižnu nagradu Wheelwright Prize koju dodjeljuje Harvard University's Graduate School of Design GSD.

Izvor: Culturenet

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.03.2014