Stanje je zabrinjavajuće | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Stanje je zabrinjavajuće

Misija Medijske organizacije jugoistočne Europe, uz velik broj predstavnika međunarodnih organizacija za medijske slobode, dolazi u trodnevni posjet Hrvatskoj.

Piše: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Misija Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO) s predstavnicima Europske federacije novinara (EFJ), OESS-a, Reportera bez granica (RSF), Europskog centra za tisak i slobodu medija i Međunarodnog novinarskog instituta (IPI), dolazi u trodnevni posjet Hrvatskoj, a povod je zabrinjavajuće stanje u hrvatskim medijima, izvijestilo je Hrvatsko novinarsko društvo. 

Ovo je peta misija koju SEEMO vodi u Hrvatsku od 2000. godine, ali prvi put je uključen ovako velik broj predstavnika vodećih organizacija koje pokrivaju medijske slobode i prava novinara. Misija će nakon trodnevnog posjeta Hrvatskoj sastaviti izvještaj o stanju slobode medija u Hrvatskoj. Od 21. do 23. lipnja članovi misije sastat će se sa vlasnicima privatnih medija, urednicima, stručnjacima koji pokrivaju medijsku problematiku te novinarima koji su bili fizički napadnuti ili su doživjeli ozbiljne prijetnje. Predviđen je susret s predsjednicom RH i ministrom kulture u tehničkoj vladi, kao i predstavnicima novinarskih udruženja i drugih nevladinih organizacija.

Situacija u hrvatskom medijskom sektoru pogoršala se od posljednjih izbora, a ponajprije je za to odgovorno Ministarstvo kulture, direktno nadležno za medije. Nakon raspuštanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, sada tehnički ministar Hasanbegović sudjelovao je u ukidanju stavke za neprofitne medije u Uredbi o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, izbacivanju neprofitnih medija iz javnih potreba u kulturi prema predloženom Pravilniku, ukidanju potpore Ministarstva kritičkim medijima u ovogodišnjim rezultatima poticanja nakladništva, te neraspisivanju natječaja za Europski socijalni fond za medije zajednice.

Također, aktualna je garnitura sudjelovala u iznuđenoj ostavci Mirjane Rakić, predsjednice Agencije i Vijeća za elektroničke medije, optužujući ju za nepravilnosti u poslovanju koje od 18. ožujka nisu razjašnjene. U ožujku je smijenjen i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, a u manje od dva mjeseca više od 70 novinara, urednika i ostalih medijskih radnika na HRT-u smijenjeno je ili otpušteno. Na to je reagirala OESS-ova povjerenica za medije Dunja Mijatović rekavši da je "nezavisnost regulatora ključan element medijskog pluralizma i slobode medija", a osudila je i politički pritisak i zastrašivanje kojemu je Vijeće bilo izložbeno prilikom prosvjeda protiv njihove odluke o oduzimanju koncesije televiziji Z1. 

Sredinom travnja veleposlanici zemalja EU-a i SAD-a održali su sastanak u Zagrebu na kojem se govorilo o slobodi medija u Hrvatskoj. Izvjestio je o tome preko Twittera austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff rekavši da je "upravo imao vrlo zanimljiv sastanak s kolegama i prijateljima o slobodi medija. Ključnom prioritetu naše vanjske politike", a na društvenim mrežama odgovorilo mu je više veleposlanika - SAD-a, Norveške, Njemačke, Velike Britanije i Nizozemske, potvrdivši tako svoje sudjelovanje na sastanku. 

Članovi misije koja dolazi u trodnevni posjet Hrvatskoj su Renate Schroeder iz Europske federacije novinara, Jane Whyatt iz Europskog centra za tisak i slobodu medija, Scott Griffen iz Međunarodnog novinarskog instituta, Deniz Yazici iz OESS-a, Rubina Moehring iz Reportera bez granica te Boris Bergant i Oliver Vujović iz organizacije koja vodi misiju - SEEMO.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.06.2016

VEZANE VIJESTI

Pritisak i iscrpljivanje

Pripremio: Vatroslav Miloš
Mirjana Rakić dala je ostavke na dužnosti predsjednice Vijeća za elektroničke medije i ravnateljice Agencije za elektroničke medije.

Nemate mandat za zatiranje demokracije

Piše: Matija Mrakovčić
Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak, za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru.

Samo stručno, samo transparentno

Piše: Vatroslav Miloš
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je dužnosti članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.