Stanovanje – od prava do financijalizacije (i nazad) | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Stanovanje – od prava do financijalizacije (i nazad)

[BLOK] i Platforma 9,81 pozivaju na predavanje i radionicu Dubravke Sekulić.

14.09.2013 - 16.09.2013 , Zagreb - SABA

Naselja od šatora naseljena beskućnicima, koja su se počela pojavljivati u američkim gradovima nakon što je 2008. pukao financijski mjehur, jedna su od najupečatljivijih slika krize u kojoj se nalazi (zapadni) svijet, što je pokazao i Occupy Wall Street. U Španjolskoj, gdje se broj završenih ali nikada prodanih i useljenih kuća-duhova broji milijunima, ljudi se svakodnevno organizuju i bore s policijom kako bi spriječili iseljavanje onih koji ne mogu vratiti kredite i koji stoga gube krov nad glavom. Nedavna pobjeda udruge Franak u sporu protiv banaka podsjeća da stambena kriza, koju možemo pratiti svuda u svijetu, nije pitanje onih drugih, već i naše svakodnevice. Američki san o vlasništvu nad kućom (u predgrađu) koji se od 50-ih godina prošlog stoljeća proširio svijetom, odavno je postao noćna mora. Stambeni prostor postao je nešto što (ne)imaš onoliko i onako koliko možeš platiti. 

Predavanje u subotu, 14. rujna, u 19 sati u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, pod naslovom Stanovanje – od prava do financijalizacije (i nazad) vratit će se nazad u 19. st, u trenutak kad u srcu industrijalizacije nastaje ideja o "pravu na stan", te će pratiti razvoj te ideje, kao i političke i prostorne forme koje su se razvile u društvima koje su prihvatile da je dostupno i dostojanstveno stanovanje kao pravo osnova za razvoj društva s većim stupnjem jednakosti: rad Otta Neuratha u vrijeme "Crvenog Beča" i "pravo na stan" u Jugoslaviji i Švedskoj. Nadalje, analizirat će se postupno odustajanje od te ideje od sredine 1980-ih i prepuštanje stanovanja ne samo tržištu, već i financijskim makinacijama. U kontekstu "prava na stan" analizirat će se i problem "divlje gradnje" i "legalizacije". Ideja predavanja je da podsjeti na višedesetljetnu borbu da se izbori pravo na stan i olako napuštanje te ideje te da ukaže na posljedice ovakvog razvoja, kao i da otvori pitanje novog "prava na stan" kao potencijalnog polja emacipatorske borbe za društva s većim stupnjem jednakosti. Posebna će se pažnja posvetiti poziciji arhitekture kao prakse koja se bavi direktnim prevođenjem ideja o stanovanju u prostor i realne projekte. 

Sutradan, u nedjelju, 15. rujna, u 12 sati, na radionici koja će se jednim dijelom održati u Novom Zagrebu, detaljno će se analizirati jugoslavenska politika "prava na stan": kakav je grad ona gradila, u usporedbi s gradom koji gradi isključivo tržište. 

Dubravka Sekulić bavi se temama transformacije javnog prostora u suvremenim gradovima, javnim dobrima i prostornom pravdom, kao i prostornim posljedicama neoliberalnog planiranja. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, bila je stipendistica Akademije Solitude u Stuttgartu, u okviru programa istočnoeuropske razmjene, kao i istraživačica na odsjeku za dizajn Jan van Eyck Akademije u Maastrichtu. Doktorantica je na katedri za povijest i teoriju arhitekture Više tehničke škole (ETH) u Zürichu.

Od njezinih recentnih projekata valja izdvojiti izložbu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu iz 2012. godine pod nazivom Tri tačke oslonca: Zoran Bojović, u kojoj se kroz fokus na projekte Zorana Bojovića i Energoprojekta u Africi i na Bliskom Istoku govori o vezi između jugoslavenskog modernizma i zemalja nesvrstanih, te izložbu i knjigu Borba za svakodnevicu. Primer Peti park iz 2011. o borbi jedne zajednice za park u Beogradu. U 2012. objavila je dvije knjige, obje u izdanju nizozemske Jan van Eyck Akademije: Glotzt Nicht so Romantisch! On Extralegal Space in Belgrade (Ne bulji tako romantično! O ekstralegalnom prostoru u Beogradu) i, zajedno sa Žigom Testenom i Gal Kirnom, Surfing the Black (Surfujući crno) o jugoslavenskom crnom valu u filmu. Trenutno radi na knjizi pod radnim nazivom Planning for the Unexpected – Sourcebook for Urban Struggle (Planirati za neočekivano – Čitanka za urbanu borbu) koja se temelji na iskustvima regionalnih inicijativa za pravo na grad, a za koju je dobila stipendiju Kraljevskog instituta za umjetnost u Stockholmu. 

Radionica je besplatna, a za sudjelovanje potrebno se prijaviti na jednu ili drugu adresu elektroničke pošte do 12. rujna, s naznakom "Prijava na radionicu".

Predavanje i radionica održavaju se kao suradnja programa Mikropolitike i Urbanistička početnicaUrbanistička početnica je partnerski edukativno-informativni projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša. 

Partneri su platforme Art radionica Lazareti/Dubrovnik, BLOK/Zagreb, Domaći/Karlovac, Drugo more/Rijeka, Multimedijalni kulturni centar/Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti/Rijeka i Platforma 9,81/Split.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.09.2013