Stanovnici slika | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Stanovnici slika

TkH, u okviru regionalnog projekta Balcan Can Contemporary, te u suradnji s projektom Raškolovano znanje, predstavlja predavanje-performans Stanovnici slika Rabiha Mrouéa.

Predavanje Rabiha Mrouéa Stanovnici slika održava se u srijedu, 11. svibnja na sceni Studio Jugoslavenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

U predavanju-performansu Stanovnici slika iz 2009, Mroué nudi evokativnu meditaciju o paradoksalnim osjećajima koji pokreću fotografije odavno preminulih ljudi. Na duhovit način, iz različitih perspektiva pokušava analizirati sakupljene fotografije, među njima i plakate preminulog egipatskog predsjednika Nassera i preminulog libanonskog premijera Haririja, prikazanih zajedno u dvorištu, iako se u stvarnosti nikada nisu sreli; kao i testamentarne fotografije mučenika – bombaša samoubojica i mnoge druge.

Rabih Mroué je glumac, redatelj, pisac i vizualni umjetnik iz Beiruta čiji su radovi predstavljeni širom svijeta - u pariškom Centru Pompidou, utrehtskom centru BAK, londonskoj galeriji Tate Modern, te na brojnim bijenalima. U svom radu, sredstvima poludokumentarnog kazališta i performansa, Mroué se bavi problemima koji se u trenutnoj političkoj klimi u Libanonu, najčešće guraju pod tepih. Njegova potraga za 'istinom' počinje od dokumenata, fotografija i pronađenih objekata, koji u performansu kroz sagledavanje politike, reprezentacije i problematike privatnog života, proizvode druge dokumente, druge 'istine'. Rad tako postaje stol za seciranje društvenih procesa ratnog i post-ratnog Libanona. Akumulacijom materijala razvijaju se priče koje potvrđuju tanku liniju između istine i laži.

Rad Stanovnici slika nastao je u ko-produkciji Tanzquartier-Wien, časopisa Bidoun i udruženja Ashkal Alwan iz Beiruta.

Gostovanje je ostvareno u okviru projekta BCC - Balcan Can Contemporary koji je dobio podršku programa IPA Evropske unije. Projekt provodi organizacija Drugo more iz Rijeke u partnerstvu s Centrom za dramsku umjetnost i udrugom Domino iz Zagreba, Maskom iz Ljubljane, TkH – Centar za teoriju i praksu izvedbenih umjetnosti iz Beograda, Asocijacijom za alternativnu kreaciju Kulturanova iz Novog Sada, Tanzelarijom iz Sarajeva i Qendra Multimedia – Centrom za multimedijalnu i vizualnu umjetnost iz Prištine. Cilj projekta je stvaranje komunikacijske zajednice koja će povezati subjekte u području suvremenih izvedbenih umjetnosti na Balkanu.

Izvor: TkH

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 11.05.2011