Stanovništvo i film kroz povijest | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Stanovništvo i film kroz povijest

Ivan Ramljak, autor dokumentarca Kino otok, održat će predavanje o kinematografiji otoka Korčule.

19.10.2016 , Korčula - Gradska vijećnica

U srijedu, 19. listopada, u 20 sati u Gradskoj vijećnici u Korčuli, Ivan Ramljak održat će predavanje o kinematografiji otoka Korčule, u organizaciji udruge Siva zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule. 

Istraživanje o kinematografiji otoka Korčule je izvedeno u produkciji udruge Siva zona i provedeno kroz neformalnu mrežu institucija u kulturi kor::net (Korčula Network). Obuhvaćen je sažeti prikaz povijesti kino-prikazivanja i mapiranje svih lokacija na kojima su trajno ili povremeno funkcionirala kina, uvid u prikazivački program, te sastavljena filmografija o otoku, prikaz filmova snimljenih na lokaciji otoka koja uključuje sve filmske žanrove. Uključeni su Blato, Čara, Korčula, Lumbarda, Pupnat, Račišće, Smokvica i Vela Luka. 

Napravljena je audio arhiva kazivača, kao i foto arhiva koja sadrži i nove fotografije postojećih stanja svih kina ili njihovih nekadašnjih lokacija. U Veloj Luci je već 1909. (ili 1911.) otvoreno prvo kino na otoku Korčuli, Nikola Tesla, peto kino po starosti u Dalmaciji. U 1930-im godinama na otoku su bile aktivne četiri kino dvorane a u 1950-im čak deset, dok danas radi samo jedna. Kroz terenska istraživanja obavljeni su razgovori s pedesetak svjedoka vremena, iz čijih je sjećanja većinom konstruirala građa istraživanja. Osim same faktografije oni sadrže i dobar uvid u odnos stanovništva prema kinematografiji i filmskoj umjetnosti kroz povijest 20. stoljeća.

Budući da se radi o istraživanju zasnovanom na oralnoj povijesti, nameće se pitanje pouzdanosti. Iz tog razloga ovaj projekt treba shvatiti kao početak istraživanja, a predstavljene rezultate kao otvorenu formu kojoj je moguća nadopuna, što se u projektu omogućuje preko otvorenog sučelja web stranice projekta i društvenih mreža. Dosadašnji rezultati (uz brojne fotografije) su objavljeni na istaknutoj poveznici.

U produkciji filmske udruge Restart, predavač Ivan Ramljak ostvario je autorski dokumentarni film Kino otok, koji obuhvaća prikazivanje sadašnjeg stanja kino dvorana osam otoka. Film je premijerno prikazan na Zagreb Doxu 2016, međunarodnu premijeru je imao na Sarajevo Film Festivalu, a prikazivan je u sklopu programa Kino Mediteran na dvdesetak lokacija po otocima tijekom ljeta 2016.

Ivan Ramljak je filmski kritičar, režiser i samostalni kustos. Jedan od osnivača kluba Močvara i Radio Studenta u Zagrebu. Radi kao programski koordinator u Kinu Tuškanac (Kratki utorak) u Zagrebu. Ramljak je dugogodišnji novinar i urednik u pisanim i elektroničkim medijima usmjeren na film i glazbu. Od 1999. do 2004. bio je jedan od voditelja kluba Močvara, autor Filmskih večeri u Močvari, organizator prvog Festivala filma o ljudskim pravima u Zagrebu. Od 2006. bavi se filmskom produkcijom i režijom. Režirao je do sada pet kratkih filmova, od kojih četiri u suradnji s Markom Škobaljem. Njegova dosadašnja filmografija uključuje filmove 'Baba Višnjina', 2008. (dokumentarni), 'Najpametnije naselje u državi' 2009, 'Oslobođenje u 26 slika' 2009, 'In Utero' 2011, 'Trapula' 2013. i 'Kino Otok' 2015. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.10.2016