State Machines | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

State Machines

Međunarodna platforma koja istražuje odnose između država, građana i apatrida koji nastaju pod utjecajem novih tehnologija i njihovog djelovanja upućuje poziv za novi umjetnički rad.

ROK: 31.01.2018

State Machines, projekt koji istražuje odnose između država, građana i apatrida koji nastaju pod utjecajem novih tehnologija i njihovog djelovanja na poimanje identiteta, državljanstva, digitalnog rada i financija, upućuje poziv za novi umjetnički rad. 

Svakim korištenjem pametnog telefona, njihov se korisnik neraskidivo povezuje s podacima, zakonima i bajtovima iz različitih zemalja svijeta. Svaki se njihov osobni izraz oblikuje i posreduje putem digitalnih platformi koje sada uključuju i one koje se temelje na novim vrstama valuta, financijskoj razmjeni i radnim odnosima koji nemaju nikakve veze s korporacijama i vladama.

Istovremeno, te iste tehnologije povećavaju državne ovlasti nadzora i omogućuju korporacijama oblikovanje sve složenijih radnih odnosa, a iako su naizgled oličenje globalizacije, njihov je utjecaj na usporavanje izgradnje stvarnih zidova duž stvarnih granica zapravo nezamjetan.

Otvoreni poziv za novi umjetnički projekt stoga polazi od pitanja: na koje bi načine digitalni subjekti današnjice mogli postati aktivni i angažirani digitalni građani sutrašnjice?

Na natječaj, koji predviđa iznos od 5000 eura za troškove produkcije i honorara, mogu se javiti umjetnici, tehnolozi, aktivisti i izumitelji (individualno ili grupno) koji se bave utjecajima novih tehnologija na poimanje identiteta, državljanstva i rada.

Sve detalje o uvjetima i načinu prijave, kao i o financijskoj i sustavnoj podršci predviđenoj za odabrani prijedlog, saznajte ovdje.  

Rok za prijavu je 31. siječanj 2018. godine.

State Machines provode organizacije Aksioma (SI), Drugo more (HR), Furtherfield (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY) u suradnji s brojnim umjetnicima, kustosima, teoretičarima i publikom.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.12.2017