Steampunk | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Steampunk

Filmske večeri u Močvari istražuju steampunk u kontekstu tehnologije, filma, fotografije, fashiona i ilustracije.

09.05.2013 , Zagreb - Močvara
  • A
  • +
  • -

Gosti večeri su Zdenko Bašić, Manuel Šumberac, Igor CC Kelčec, Aleksandar Kačurov i Igor Jaklović. Filmske večeri u Močvari uređuje i vodi Astrid Pavlović.

"Neslužbena arheologija steampunka odvela bi nas vjerojatno do sanjača tehnološke budućnosti poput našeg Nikole Tesle, Fausta Vrančića ili pak Leonarda da Vincija, ali za sada kažu da je preteča kultni film Fritza Langa Metropolis, a datum imenovanja pokreta travanj 1987. kada je autor znanstvene fantastike K. W. Jeter pokušao naći zajednički nazivnik za stil kojim je pisao (a i njegove kolege Tim Powers i James Blaylock). Artefakata je bilo i ranije, ali te je 1987. stvar postala imenovana, opisivana, objašnjavana, interpertirana, a produkcija svakim danom sve veća. Ne radi se samo o literarnom izričaju već o uradcima u mnogim medijima – od filma, fotografije, primijenjene umjetnosti, digitalne ilustracije, kazališta, glazbe, video igara, dizajna, mode… Steampunkeri se i redovito okupljaju u virtualnom i fizičkom svijetu pa će se i vrata Močvare otvoriti ovoga četvrtka za neke od njih koji su svojim radovima krenuli putem te poetike. Saznat ćemo što o steampunku misle Zdenko Bašić, Manuel Šumberac, Igor CC Kelčec, Aleksandar Kačurov i Igor Jaklović. Svi su oni na svoj način angažirani i produktivni unutar tog svjetonazora/izričaja što ćemo imati prilike vidjeti", stoji u najavi za Filmske večeri.

U Močvari u četvrtak, 9. svibnja, od 20.30 sati bit će prikazana i posebna projekcija hrvatskog steampunk mjuzikla Eugen mladog redatelja Daria Radušina kojeg će predstaviti kompozitor i scenarist Aleksandar Kačurov te glavni glumac Igor Jaklović.

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.05.2013