STIFF | kulturpunkt

Najave Festival

<

STIFF

Studentski kulturni centar Rijeka po prvi put organizira Međunarodni studentski festival filma i videa.

28.05.2014 - 30.05.2014 , Rijeka - Razne lokacije

Art-kino Croatia, Rijeka

  • A
  • +
  • -

Međunarodni studentski filmski festival/Student international film festival (STIFF) prvi je hrvatski filmski festival koji prikazuje isključivo studentske filmske i video radove. Pokrenut je u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC), s ciljem predstavljanja najbolje svjetske studentske produkcije riječkoj publici, ali i jačanja lokalne filmske i video industrije pružajući uvid u rad drugih filmaša. Festival nastoji potaknuti razvoj novih ideja te razviti međunarodnu suradnju u polju medijske produkcije.   

Selektorice su festivala riječke redateljice Maša Drndić i Sanja Marjanović, koje su između 600 prijavljenih studentskih radova iz cijeloga svijeta odabrale 43 filma različitih formi, žanrova i trajanja. Svi će filmovi biti prikazani u Art-kinu Croatia dok će se istovremeno, u prostorima Galerije SKC u Palachu, odvijati popratni program projekcija dvadesetak eksperimentalnih filmova pristiglih na natječaj. Filmovi su raspoređeni u nekoliko kategorija (Dileme, Čudne ljubavi, Putovanja, Tišine, Gradovi i Pobune), a više o filmovima potražite ovdje.

Internacionalnu poslasticu pružit će filmovi iz Španjolske, Velike Britanije, Brazila, Rusije, Singapura, Puertorica, Tunisa, Irana, Estonije, Hong Konga, SAD-a, Kosova i drugih zemalja. Tročlani žiri festivala u sastavu: Dragan Rubeša (filmski kritičar), Boris Ružić (filmski teoretičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci) te doc. dr. sc. Dejan Durić (filmski kritičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci) odlučit će o najboljem filmu, redatelju/redateljici, montažeru/ montažerki, direktoru/direktorici fotografije te će i sama publika proglasiti najbolji film.

Festival će biti otvoren od  28. do 30. svibnja, u Art-kinu Croatia i Galeriji SKC u Palachu.

 

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.05.2014