Stigmatizirani kao akteri procesa destigmatizacije | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Stigmatizirani kao akteri procesa destigmatizacije

Izložba i radionica Vrapčanski jastuci održala se u Galeriji Forum kao treći segment projekta Destigmatizacija. Dođite na predstavljanje kataloga.

02.02.2016 , Zagreb - Galerija Forum

Galerija Forum poziva na predstavljanje kataloga izložbe Vrapčanski jastuci u utorak, 2. veljače, u 19 sati.

Izložba i radionica Vrapčanski jastuci održala se u Galeriji Forum, od 7. do 23. prosinca 2015. godine kao treći segment projekta Destigmatizacija. Cjelokupni projekt, pokrenut 2010. godine u suradnji s pacijentima Psihijatrijske bolnice Vrapče, problematizirao je diskriminaciju i predrasude prema ljudima koji boluju od duševnih bolesti i poremećaja. Cilj projekta je njihovo osnaživanje na način da oni, kao pacijenti bolnice, sami budu akteri procesa destigmatizacije u javnosti. 

Autorice su projekta Andreja Kulunčić (vizualna umjetnica), Dubravka Stijačić (defektologinja, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Klinike za psihijatriju Vrapče), kuna zlatica (dizajnerski tim), Vlatka Prstačić (voditeljica kreativnih radionica u Klinici za psihijatriju Vrapče), a koautori jastuka pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče.

Za vrijeme trajanja izložbe u Galeriji Forum rekonstruiran je proces izrade jastuka koji se i dalje šiju u okviru terapijskih radionica u Bolnici Vrapče. Posjetitelji izložbe mogli su sudjelovati u njihovoj izradi, odnosno kupovati jastuke te na taj način participirati u procesu destigmatizacije. Prihod od prodaje jastuka namijenjen je Udruzi za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju koja pomaže pacijentima u Bolnici Vrapče. 

Katalog je tiskan nakon zaključenja izložbe kako bi se mogao dokumentirati njezin postav i sva pripadajuća događanja za vrijeme njezina održavanja: radionica, predavanja, razgovori. Osim vizualnog dijela koji se odnosi na samu izložbu katalog sadrži i podatke o cjelokupnom projektu te tekstove Irene Bekić i Antuna Maračića

Svaki zainteresirani posjetitelj dobit će svoj primjerak kataloga.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.01.2016