Stilinoviću nagrada za životno djelo | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Stilinoviću nagrada za životno djelo

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika proglasilo je dobitnike godišnje Likovne nagrade.

  • A
  • +
  • -

Odlukom odbora za dodjelu likovnih nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika, kojeg su ove godine činili Zlatko Kopljar,  Mio Vesović,  Zoltan Novak, Ljiljana Mihaljević i Danijela Ratkajec, izabrani su dobitnici Likovne nagrade HDLU-a za 2011. godinu. Nagrada će biti dodjeljena u podne 15. prosinca u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Ovogodišnji laureati su Mladen Stilinović koji će primiti Nagradu za životno djelo, Petar Barišić kojem će biti dodjeljena Nagrada za najbolju izložbu u 2011. godini za izložbu Gluho zvono te Dino Zrnec i Josip Tirić koji će biti nagrađeni Likovnom nagradom za mlade umjetnike.  

"Mladen Stilinović rođen je 1947. godine. Njegov rad proizlazi iz tradicije avangarde te se zauzima za društvenu dimenziju umjetnosti. Retroavangarda iz 1994. njegov je projekta s grupom IRWIN, koja je u svijet umjetnosti uvela nove umjetničke forme, ali i nove načine njihova predstavljanja. Bio je član Grupe šestorice autora koja je od 1975. do 1979. godine djelovala u Zagrebu kao Nova umjetnička praksa. Stlinovićeve slike riječi, pamfleti i parole – ispisani su na kartonima koji simboliziraju papirnatost, efemernost svih političkih govora o uzvišenim ciljevima i sl. Na isti način, u primarnom simbolizmu vezanom uz povijesni i društveni trenutak, koristio je crvenu boju u postupku desimbolizacije kroz njezino svođenje na fizičku supstancu, na tvar, pigment koji se potroši u činu slikanja postupno je zamjenjujući rozom bojom. Mladen Stilinović izjavljuje: "Nema umjetnosti bez posljedica". Stoga će crvenim slovima ispisanu optimističku riječ sutra, precrtati s dvije ukrižene crvene linije. No, to isto tako možemo protumačiti kao poziv da se usredotočimo na sadašnji trenutak pa tako i trenutak dodjele Nagrade za životno djelo, koje je i dalje u nastajanju", kazala je ovom prilikom povjesničarka umjetnosti Silva Kalčić

Izvor: HDLU


Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 12.12.2011