Stimulirajući hibridi izvedbenih umjetnosti | kulturpunkt

Najave Program

<

Stimulirajući hibridi izvedbenih umjetnosti

Neobično bogat kazališni vikend u Medici donose Attack! i Cirkorama.

25.11.2016 - 26.11.2016 , Zagreb - AKC Medika

Titraji vode

  • A
  • +
  • -

Intenzivan vikend u Medici počinje u petak, 25. studenog u 20 sati u DZIU Medika (žonglerska dvorana) s prezentacijom francuske kompanije Be CLOWN They are coming to clean the world! Došli su na tandemu, biciklirajući prema jugu! Zastali su kod nas, malo dotjerivali svoj klaunski duo i spremni su podijeliti s nama do sada kreirano! dođite! podržite! sudjelujte sugestijom i komentarima u umjetničkoj kreaciji. povedite i djecu!

Isti dan u 21 sati u Filmskom studiju događa se praizvedba predstave Titraji vode, instrumentalni, vokalni, vizualni, plesni, performativni, skulpturalni i interaktivni projekt koji se bavi ekološkim pitanjima i podizanjem svijesti o važnosti vode u našem tijelu i oko nas. Program projekta također ukazuje na važnost reciklaže i samoodrživih koncepata kako na svakodnevnoj, tako i na umjetničkoj, stvaralačkoj razini. Cilj je istaknuti ekološku važnost vode kao neophodni i neizbježni izvor života i podsjetiti kako je čovjek kao prirodno biće, odvojen od prirode, te bi se iskorištavanjem svojih potencijala i stvaranjem obnovljivih izvora energije trebao vratiti duhovnom, jednostavnijem, inteligentnom i prirodnom načinu života. Autorski tim predstave čine Nastja Štefanić (plesni performance i viola), Miro Manojlović (video, vibrafon, efekti, plakat), Tena Novak Vincek (koncept, instalacije, mini skulpture od žvakačih guma, elektronika od zvukova vode, marbling performance, el. violina, efekti), Damjan Blažun (majstor tona, mix i mastering), Domagoj Šoić (tehnička podrška). 

U 22 sata u galeriji Jogurt slijedi premijera predstave Medeja koja je nastala kao rezultat rezidencijalnog boravka beogradskog redatelja Uroša Jovanovića. U predstavi sudjeluju Ana Maria Štefanac, Tijana Gojić, Maja Ujević, Svebor Kamenski-Bačun, zagrebački glumci i glumice.

U subotu 26. studenog 21 sat održat će se još jedna izvedba predstave Titraji vode.

U 23 sata predstavlja se Mikro; najmanji klub u Zagrebu - kazališno-hrvački performance njemačke skupine ULTIMATE: The one and only true wrestling federation.

Ulaz na sve predstave je besplatan, ali donacije su vrlo dobrodošle.

Subscena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride povezuje avangardne umjetni/ce/ke i umjetničke kolektive te služi kao alternativna međunarodna platforma za razvoj i predstavljanje nezavisnog, originalnog i stimulirajućeg umjetničkog djela. Cjelogodišnji izvedbeni program SubScene počiva na lokalnim, regionalnim i međunarodnim produkcijama, koprodukcijama, gostovanjima te rezidencijalnim boravcima umjetni/ca/ka i umjetničkih skupina. Subscena podržava one umjetničke prakse koje se temelje na pomaku i novom pristupu u izboru i obradi sadržaja koji se emancipira od uvjetovanosti postulatima dramskog kazališta te zagovara demokratičnost i interdisciplinarnost unutar dominantnih oblika izvedbenih formi i žanrova. Afirmira ne-institucionalne oblike bavljenja kazalištem promovirajući prenamjenjene dvorane AKC Medika kao izvedbene i kazališne prostore nezavisne i neprofitne underground scene koja nije opterećena medijskom i tržišnom vrijednošću, već funkcionirajući autonomno usredsređuje svoju pažnju na iskrenost umjetnika i eksperiment u umjetnosti. Ovaj pristup omogućava nezavisno i osobno istraživanje umjetničkih tema koje se publici obraćaju neposrednim putem utjelovljenog iskustva. Subscena je projekt Autonomnog kulturnog centra Attack i Udruge Cirkorama.

Projekt su financijski podržali Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada Kultura Nova, Ministarstvi kulture Republike Hrvatske.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 25.11.2016